avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Important! Bună seara. Cine îmi poate răspunde la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Important! Bună seara. Cine îmi poate răspunde la următoarea întrebare: ...

Bună seara. Cine îmi poate răspunde la următoarea întrebare:
Trei proprietari pot cere ieșirea din indiviziune dacă al patrulea nu are moștenitori?
Este vorba despre o casă+teren care are 4 proprietari care au moștenit imobilul, unul fără moștenitori.
Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: visancatalin , utilizator 08:44, 24 Octombrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oricare dintre coproprietari poate să ceară partajul (zis și "ieșirea din indiviziune") indiferent dacă el e blond și altul are părul verde ori dacă unul are și altul n-are moștenitori. Sau altfel spus: Ce legătură vedeți dvs. între a fi (co)proprietar și a avea sau a nu avea moștenitori? Că nu-i niciuna. Omul poate să fie proprietar și dacă are și dacă nu are moștenitori.

Ați vrut cumva să spuneți că cel de-al patrulea coproprietar e deja mort și nu știți cu cine să vă judecați în acțiunea de partaj pentru că defunctul nu are moștenitor/i?
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2023
romascanu, moderator
Vă mulțumesc pentru răspuns.
Da, al patrulea, cel fără moștenitori, a decedat înaintea soției acestuia. Soția a primit dreptul de moștenire pe care nu a avut cu-i să-l transmită deoarece cei doi frați ai acesteia nu au avut copii.
Eu vreau să cumpăr casa și terenul, de aceea vreau să știu dacă prima dată pot cumpăra părțile celor 3 moștenitori în viață pentru ca apoi, unul dintre moștenitori, care a plătit timp de 33 ani taxele și impozitele la casă, poate cere în instanță, pe uzucapiune, să devină proprietar pe cota celui de-al patrulea, iar în final să cumpăr ultima cotă de la acesta.
Mai știu că se poate deschide succesiune vacantă pe cota fără moștenitor, numai că îmi este teamă că primăria din localitate îmi poate cere foarte mulți bani pe acea cotă sau să nu o vândă.

romascanu a scris:

Oricare dintre coproprietari poate să ceară partajul (zis și "ieșirea din indiviziune") indiferent dacă el e blond și altul are părul verde ori dacă unul are și altul n-are moștenitori. Sau altfel spus: Ce legătură vedeți dvs. între a fi (co)proprietar și a avea sau a nu avea moștenitori? Că nu-i niciuna. Omul poate să fie proprietar și dacă are și dacă nu are moștenitori.

Ați vrut cumva să spuneți că cel de-al patrulea coproprietar e deja mort și nu știți cu cine să vă judecați în acțiunea de partaj pentru că defunctul nu are moștenitor/i?

Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2023
visancatalin, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune sau iesire din indiviziune? Miru Miru Am o dilema, dat fiind probabil si faptul ca eu in cei 10 ani de profesie nu am avut nici macar o data vreo speta de uzucapiune. Am acuma urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ! nu sunt căsătorită legal , dar stam împreună ... Breje Florica Breje Florica Bună ziua ! Nu sunt căsătorită legal , dar stam împreună de foarte mulți ani , am hotarat sa ne facem casă împreună, pe actele cumpărare a ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor atesta sau nu titlul de proprietate? Ana_Maria_33 Ana_Maria_33 Buna ziua, As dori sa aflu si eu o parere legata de urmatoarea problema. Am obtinut prin mostenire un apartament impreuna cu fratele meu S-a facut o ... (vezi toată discuția)