suntem intabulati din anul 2001-teren cu constructie-; nu am ridicat pana acum gard la limita cu vecinul din stanga noastra, iar anul acesta a inceput el sa-si ridicel gardul si a intrat pe proprietatea noastra cu 3 m argumentand ca are nr.cadastral pt.proprietatea lui si pe acolo ar trece granita urmand ca noi sa ne mutam cu 3 m mai spre dreapta. Problema este ca in dreapta se afla un drum comunal deci nu putem lua din domeniul public. La momentul intabularii proprietatii noastre nu se atribuiau nr.cadastrale. Ce putem face noi acum cat mai repede ? Sa cerem unui expert intocmirea doc,cadastrale pt.a obtine nr.cadastral sau sa-l actionam direct pt.tulburare de posesie in baza actelor de proprietate? Va rog o solutie cat mai urgen! MULTUMESC!
Solutiile ar fi mai multe:
- plangere penala pentru tulburare de posesie: avantaje - nu sa plateste nici o taxa de timbru, decat onarariul avocatului, procesul dureaza relativ mai scurt decat unul civil; dezavantaj - nu rezolva problemele de natura civila care eventual ar aparea.
-revendicare: avantaj - s-ar stabili, odata pt totdeauna cui ii apartine bucata de teren; dezavantaj - se plateste o taxa de timbru la valoarea bucatii de teren pe care o aveti; procesul e de durata;
-ati mai putea recurge si la anularea partiala a documentatiei cadastrale a vecinului dar pentru asta ar trebui sa aveti un interes - asa incat aceasta ar putea fi combinata cu actiunea in revendicare
Ar mai fi o varianta pe care colegul meu nu a mentionat-o:
Actiunea in granituire - Prin intermediul ei, instanta, in baza unei documentatii intocmite de catre un expert, va stabili exact limitele terenului. Atata timp cat gardul este intr-un stadiu incipient, nu este neaparata nevoie introducerea actiunii in revendicare. Daca stadiul constructiei este avansat, actiunea in granituire se insoteste de obicei cu actiunea in revendicare.
Nu am mentionat-o dintr-un simplu motiv: actiune in granituire are toate caracterisiticile unei actiuni in constatare care va fi inadmisibila atunci cand se are la indemana o actiune in realizare.
Ar fi mai simpla, e adevarat, dar in conditiile in care vecinul si-a exprimat clar opinia lui cu privire la situatia terenului, in sensul ca el se considera, de fapt, proprietar, revendicarea, mi se pare, ca este preferabila actiunii in granituire.
Multumesc tuturor pt.promptitudine! As mai dori totusi sa stiu daca obtinerea numarului cadastral in urma unei expertize extrajudiciare nu ar putea sa rezolve problema ?; ma gandeam ca asa vecinul se va lamuri si litigiul se va stinge amiabil .Probabil ca aceasta ar presupune ca sa existe eroare in documentatia cadastrala a acestuia?!
Numarul cadastral dat cf Lg. 7/1996, printre altele, este intotdeauna extrajudiciar si nu are nici o legatura cu instanta.
Incercati acest lucru dar daca cei de la cadastru observa ca terenul pe care vi-l masoara nu "bate" cu cel din acte nu va vor definitiva lucrarea, respectiv nu veti primi numar cadastral definitiv, asa incat veti fi nevoita sa mergeti in instanta pentru clarificarea acestui lucru, care poate implica si anularea partiala, respectiv rectificarea cadastrului facut de vecin.
Granituire
dheedo
Buna ziua,
in 2011 am cumparat o casa cu terenul aferent, proprietate imprejmuita provizoriu de vanzator cu un gard de sarma. La putin timp dupa incheierea ... (vezi toată discuția)