avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună seara, Exista sancțiuni de natura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună seara, Exista sancțiuni de natura contravențională sau ...

Bună seara,
Exista sancțiuni de natura contravențională sau penala în cazul ocupării unei functii de președinte al Asociației de proprietari sau de membru al comitetului executiv al asociației de către proprietari care nu sunt membrii ai asociației de proprietari?
Întreb asta, deoarece în legea 196/2018 scrie ca președintele asociației și membrii comitetului executiv se aleg din rândul membrilor asociației de proprietari. De aici înțeleg ca nu este suficient statul de proprietar, ci este necesar și statutul de membru al Asociației.
Din câte știu, ststutul de membru al Asociației se obține de către un proprietar printr-o hotărâre judecătorească în urma unui cereri de adeziune din partea acestuia.
Va mulțumesc
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 05:41, 1 Noiembrie 2023
Nu există sancțiune contravențională sau penală, însă se poate cere în instanță anularea hotărârii adunării generale de alegere a personelor care nu îndeplinesc cerințele legii.

În privința dobândirii statutului de membru al asociației, există două proceduri :

- prin semnarea acordului de asociere la înființarea asociației,

- ulterior, prin depunerea unei cererei și semnarea unui act adițional.

În privința înscrierii la judecătorie a noilor membri ai asociației, nu există o practică unitară a instanțelor, majoritatea considerând că este suficient ca „ Prin grija președintelui asociației de proprietari, actele adiționale se atașează dosarului de înființare a asociației, se păstrează la sediul asociației și se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul primăriei, la solicitarea acestora”, potrivit art. 17 alin. 7, fraza ultimă.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Noiembrie 2023
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragerea unui membru din comitetul executiv crissruc crissruc Daca la adunarea generala a proprietarilor au fost alesi un presedinte, un vicepresedinte si 5 membrii in comitetului executiv(sefi de scari)si dupa 3zile unul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua de putin timp sunt presedintele unei asociatii de proprietari, ... CatalinTudorache CatalinTudorache Buna ziua De putin timp sunt presedintele unei Asociatii de Proprietari, Asociatie care functioneaza in baza legii 196/2018. Am o neclaritate in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Comitetul blocului poate fi format din proprietari nemembri ai asociatiei? tudorflorin tudorflorin Buna ziua! Doresc sa stiu daca d.p.d.v. legal, comitetul blocului poate fi format din proprietari care nu semnat acordul de asociere ? (vezi toată discuția)