La dezbaterea succesiunii dupa un testament olograf cu mostenitori nerezervatari. Testamentul este facut in favoarea unuia dintre mostenitori. Unul dintre mostenitorii nerezervatari a afirma in procesul verbal facut la notar ca nu recunoaste scrisul si semnatura acestui testament olograf, dar afirma ca cunoaste scrisul si semnatura testatorului din alte surse. Cel care contesta este obligat sa aduca inscrisurile la care face referinta in vederea expertizarii sau poate fi contestat numai pe baza afirmatiilor verbale? Poate notarul sa aleaga orice expert grafolog pentru expertiza sau trebuie tras la sorti din lista oficiala de fata cu toti (unii experti sunt angajati pentru urmatoarele luni) si ? Poate notarul sa mearga mai departe cu succesiunea daca exista o expertiza grafoscopica care valideaza testamentul olograf ?
Atasez articolul pe care l-am gasit. Ma refer la punctul c din art. nr 107.
(4) Notarul public va dispune efectuarea unei expertize grafoscopice atunci când:
a) succesibilii înlăturaţi de la moştenire, deşi citaţi, nu se prezintă;
b) succesibilii declară că nu cunosc scriitura defunctului; c) succesibilii contestă scriitura defunctului, aducând probe în acest sens; d) defunctul nu are moştenitori legali.
1. Da, cel care contesta trebuie sa aducă probe.
2. Expertul poate fi desemnat de notar, de părți dacă se înțeleg sau tras la sorti. Poate fi din cadru instituțional sau privat.
3. Dacă expertiza grafoscopică se constată că scriitura nu aparţine testatorului, notarul public va continua procedura succesorală.
Totodată, contestarea testamentului se poate realiza și în instanta.
Testament olograf
Corina6
Tatal- meu a lasat un testament olograf in care lasa certificatele de trezorerie 43133 ron mamei mele si 3 conturi bancare mie 40000 ron . Restul casa ,90000 ... (vezi toată discuția)