avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vă salut! Atunci când tatăl meu s-a însurat cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vă salut! Atunci când tatăl meu s-a însurat cu mama, fiecare ...

Vă salut!

Atunci când tatăl meu s-a însurat cu mama, fiecare din ei aveau câte un copil (din căsătorii diferite). Mai departe, împreună, au mai făcut 4 copii.

Tatăl meu și mama mea dețin un imobil (ambii trecuți în contractul de vânzare-cumpărare).

Tatăl meu a murit. Cum se împarte partea tatălui meu ?

Puteți să mă lămuriți, concret, care e partea fiecăruia ?
Cel mai recent răspuns: Oligon , utilizator 18:23, 12 Noiembrie 2023
Mama/soția supraviețuitoare rămâne cu partea ei (jumatate din imobil) și moștenește o pătrime din averea defunctului (care avea cealaltă jumătate din imobil). Rezultat: mama va avea 5/8 din imobil
Restul de 3/8 este partea copiilor defunctului deîmpărțit la numărul lor. Defunctul a avut 5 copii. Dacă defunctul nu l-a infiat pe copilul sotiei sale, atunci acesta nu este copilul defunctului și nu a vocație la moștenire. El il va moșteni pe tatăl sau biologic.
Ultima modificare: Duminică, 12 Noiembrie 2023
romascanu, moderator
Încă o dată, să văd dacă am înțeles corect.

Mama moștenește în continuare partea ei (jumătate din imobil) + 1/4 din partea tatălui meu. Iar restul ne revine nouă, fraților, cu excepția fratelui nostru din partea mamei. Am înțeles bine ?

Încă o întrebare:

Fratele nostru (din partea tatălui) primește aceeași parte pe care o primim noi (frații buni de mamă/tată) ?

Mulțumesc!
1/2 din casa o are deja. De mostenit ,mosteneste 1/4 pt ca un masa succesorala intra doar ce a avut tata, adica jumatate de casa.
3/4 cat mai rămâne, se imparte egal între toți copiii tatalui. Ca sunt făcuți cu mama, cu alta femeie, ca sunt din casatorie, din alta casatorie sau din afara casatoriei, nu conteaza. Tata a avut 5 copii.
Ultima modificare: Duminică, 12 Noiembrie 2023
gi-jane2, moderator


Pavi_ a scris:



Fratele nostru (din partea tatălui) primește aceeași parte pe care o primim noi (frații buni de mamă/tată) ?

Mulțumesc!

Da. Este fiul sau asa cum sunteti si voi. El doar nu o va mosteni pe mama voastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copii majori, nascuti din a doua casnicie al tatalui meu, cu ... Gyorfi Gheorghe Gyorfi Gheorghe Copii majori, nascuti din a doua casnicie al tatalui meu, cu un imobil cumparat pe durata celei de-a doa casnicii, tatal decedat, mama noastra in viata, dar ... (vezi toată discuția)
Tatăl vitreg a decedat. noi moștenim ceva din apartament, sau doar frații noștri vitregi au dreptul? MARCELA2017 MARCELA2017 Buna ziua MAMA mea s-a recasatorit cand aveam eu 10 ani eu mai aveam o sora de 8 ani dupa casatorie au mai rezultat 2 copi cu cel de al2-lea tata in total 4 ... (vezi toată discuția)
Mostenire liviughita liviughita Tatal meu a decedat in 2001,el a fost casatorit legal cu mama mea din 1970. Dupa decesul tatalui meu ,am dezbatut mostenirea cu mama ,si conform legii a fost ... (vezi toată discuția)