avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara,am dat în chirie un spațiu unui avocat. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara,am dat în chirie un spațiu unui avocat. Acesta a ...

Bună seara,am dat în chirie un spațiu unui avocat.acesta a renovat interiorul pentru confortul lui și al clienților.nu i am dat acord în scris pentru acest lucru.si întrebarea mea:Poate face pretenții să l despăgubesc pentru investiția lui??gresie parchet lavabil...
Cel mai recent răspuns: SCA IONESCU & NOVAC , Avocat 22:38, 17 Noiembrie 2023

Adevărat,a venit dansul cu un contract,dar nu există nici o clauză in care să specifice cum că, trebuie să i achit investiția la finalul contractului.
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Depinde cum este contractul redactat în mod normal ar trebui sa existe clauze care sa reglementeze aceste aspecte acord etc.Depinde și de stadiul în care era imobilul etcetc.In principiu nu ar trebui sa aveți probleme..Din păcate la noi nu exista cultura juridica de a apela la av înainte de a încheia acte,înainte de a efectua tranzacții etc.Tocmai pt ca este av ar fi trebuit sa apelați la un av pt studiul contractului,bănuiesc ca nu ați copiat după net ci colegul respectiv a venit cu un contract..

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu cred ca va avea pretentii, dar vedeti.
daca a facut in timp, din 99 pana acum, tot el a beneficiat de ele.

Luckiano a scris:

Investiția chiriașului a fost făcută în timp (din 1999)tot a renovat interiorul,pentru confortul lui și exteriorul casei a fost renovat de către mine(proprietar) poate face chiriașul pretenții să i plătesc investitia?? Este adevărat,i am dat acordul verbal,cum că,poate renovat,dar nu sa discutat să l despăgubesc la finalul contractului de închiriere.chiriasul fiind avocat,și a redus cheltuielile la statutul român.

gi-jane2 a scris:

"Repet :i am dat acordul verbal,"
Nu, nu,nu...nu.repetati, acum ziceti pt prima data.
Ati zis ca nu i-ati dat acordul scris, dar nu ati zis ca i-ati dat verbal.
Așteptați sa se termine contractul, vedeti daca are pretenții și mergeti la un avocat cu contractul și vedeți atunci ce se poate face.
Cu chiriasul ati aveti ceva discutii?




Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2023
gi-jane2, moderator
Pai daca v-a cerut acordul si i l-ati dat , nu vi se pare normal sa-si deduca cheltuielile de renovare din chirie? Doar a adus plus valoare spatiului dvs.
Acordul verbal,nimic în scris,plus că dânsul și a dedus cheltuielile.si vorbesc de investiții în timp,de aproximativ 25 de ani.dar și investiții m ai noi ,respectiv cu 4 ani in urmă.

CST1976 a scris:

Pai daca v-a cerut acordul si i l-ati dat , nu vi se pare normal sa-si deduca cheltuielile de renovare din chirie? Doar a adus plus valoare spatiului dvs.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Răspunsul la întrebarea dvs se regăsește în prevederile codului civil privind accesiunea imobiliara artificiala.
Trebuie analizate 2 aspecte - natura lucrărilor și buna sau reaua credință.

Bună credinta se prezuma, potrivit legii, reaua credință trebuie dovedita. Adică dvs trebuie sa dovediți ca el a făcut aceste lucrări, în timp, fără ca dvs sa știți, ceea ce cred ca e dificil de dovedit deoarece ați menționat acordul dvs verbal, faptul ca și dvs aveți renovat spațiul pe exterior și știați ca a fost renovat de chiriaș pe interior. Deci, cred ca mergem spre bună credință.

Apoi, trebuie sa vedeți, în concret, ce lucrări a făcut. Potrivit legii, lucrările făcute pot fi necesare, utile sau voluptuare.

1. Lucrările necesare. Conform articolului 583 din Codul Civil, proprietarul imobilului dobândeşte dreptul de proprietate asupra lucrării adăugate în momentul efectuării acesteia, prin plata cheltuielilor pentru materiale și execuția respectivelor lucrări, indiferent dacă acestea sunt făcute de proprietar sau de terți. De ex.zugravit.

2. Lucrările utile. În articolul 584 din Codul Civil, se arată că, în cazul în care autorul lucrărilor utile (înscrise, eventual, în cartea funciară) este de bună-credinţă, proprietarul imobilului devine proprietarul lucrării din momentul efectuării acesteia, cu plata materialelor, a manoperei sau cu sporul adus imobilului către cel care a efectuat lucrarea.În cazul în care autorul lucrării utile este de rea-credinţă, proprietarul imobilului are dreptul să devină proprietarul lucrării sau să plătească autorului lucrării jumătate din valoarea materialelor şi a manoperei ori jumătate din sporul de valoare adus imobilului sau să ceară obligarea autorului lucrării la desfiinţarea acesteia, cu repunerea imobilului în situaţia anterioară şi plata de daune. De ex, gresie, faianță.

3. În cazul lucrării voluptuare, proprietarul imobilului are dreptul să devină proprietarul lucrării şi fără nicio obligaţie către autorul lucrării, iar în cazul în care aceasta a fost realizată cu rea-credință, să ceară desființarea sa şi plata de daune. Autorul de bună-credinţă al lucrării poate să își însușească lucrarea, dar trebuie să îndeplinească o condiție: aceea de a readuce imobilul în situaţia anterioară. De ex.montarea unei gresii disproporționat de scumpe, doar pentru plăcerea chiriașului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate imobil zsolt956 zsolt956 Daca cineva cumpara o locuinta cu contract neautentificat (imobilul fiind construit candva neautorizat pe terenul altuia) sau construieste o locuinta desi ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager stefan dorel stefan dorel Buna ziua, Intrebarea mea este, ce se intampla daca cineva construieste o casa pe un teren obtinut in baza unui contract uzufruct viager, daca ulterior se ... (vezi toată discuția)
Investesc intr-un imobil luat in contract de comodat. cum asigur investitia? Bogdancup Bogdancup Salut, Ma numesc Bogdan si situatia este urmatoarea: am inchiriat un apartament pe firma prin contract de comodat. Vreau sa investesc niste bani in el- ... (vezi toată discuția)