avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua , Accident de munca ,in data de 2 octombrie ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua , Accident de munca ,in data de 2 octombrie 2023,am ...


Buna ziua ,
Accident de munca ,in data de 2 octombrie 2023,am ruputura de ligament colateral si entorsa la genuchi ,in aceasi seara ,am anuntat seful direct in aceasi seara ca mi sa pus piciorul in ghips ,iar a doua zi de dimineata am scris un mesaj detaliat cu cele intamplate pe whatsup ,de curand am aflat ca de fapt seful direct nu a anuntat patronul sau directorul societati,stau in CM DIN DATA DE 2 octombrie lucrurile ,sau inrautatit genunchiul imi este blocat si nu il mai pot misca ,am discutat cu patronul societatii si mi-a spus ca acum este prea tarziu sa anuntam ITM-ul pentru ca a trecut prea mult timp si o sa primeasca Societatea respectiva amenda si o sa primesc si eu ,sunt foarte suparat pentru ca primesc doar 75% din Salariu ,deasemenea Contractul meu de munca a fost prelungit pe o durata determinata pana in data de 11 ianuarie 2024 ,fiind probabil ,ca eu sa intru in recuperare doar in luna Martie dupa previziunile doctorului specialist .
Intrebarile mele sunt
Este prea tarziu sa anunt ITM -ul?
Nu ar fi trebuit ca Societatea sa ia initiativa din momentul in care eu am anuntat seful direct prin mesaj pe whatsup ?
Mai pot beneficia de concediu medical platit 100% ,daca am deja 59 de zile cu 75% ?
Mi se pare anormal ca pe data de de 11 ianuarie 2024 sa imi expire Contractul de munca ,si eu sa fiu inca inapt din punct de vedere medical
Cum ma sfatuiti sa actionez,Multumesc
Cel mai recent răspuns: meagain777 , utilizator 08:18, 27 Noiembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sesiza dvs. ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data in conditiile in care angajatorul nu a respectat prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art.26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit.f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz..
Sesizarea ITM se poate trimite de dvs. prin posta, cu confirmare de primire. ITM va dispune firmei sa cerceteze evenimentul produs si posibil, doar firma va fi amendata contraventional pentru neanuntare eveniment produs.
Daca nu se cerceteaza evenimentul si nu se incadreaza ca AM, victima nu beneficiaza de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asigurații sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale au dreptul la următoarele prestații și servicii:
a) reabilitare medicală și recuperarea capacității de muncă;
b) reabilitare și reconversie profesională;
c) indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensații pentru atingerea integrității;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
i) pensie de urmaș în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.
-art.19 (10) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile privind indemnizațiile prevăzute la alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situații, se achită din sumele prevăzute pentru asigurarea la accidente de muncă și boli profesionale în bugetul asigurărilor sociale de stat de către casele teritoriale de pensii.
(11) Drepturile achitate în condițiile prevăzute la alin. (10) urmează a fi recuperate de către casele teritoriale de pensii de la angajator, după caz, conform legii.
(12) Prevederile alin. (10) se aplică și în situația în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcția publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfășurat activitate în funcții elective sau în funcții numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.
-art.32 (1) Asigurații beneficiază de o indemnizație pe perioada în care se află în incapacitate temporară de muncă în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
(2) În cazul bolilor profesionale sau al accidentelor de muncă, certificatul medical se vizează în mod obligatoriu, prin grija angajatorului, de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, respectiv de casa teritorială de pensii în a cărei rază se află sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.
-art.33 (1) Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
-art.37 (1) Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă datorată accidentelor de muncă și bolilor
profesionale se acordă pe baza certificatului medical eliberat conform dispozițiilor legale și completat sau modificat, după caz, cu codurile de indemnizație corespunzătoare și care constituie document justificativ de plată.
-art.50 (1) Angajatorii au obligația de a comunica asigurătorului accidentele soldate cu incapacitate de muncă sau cu decesul asiguraților.
(2) Comunicarea trebuie realizată de îndată ce angajatorul a luat cunoștință despre accident.
Citez din mesajul dvs. ".....Contractul meu de munca a fost prelungit pe o durata determinata pana in data de 11 ianuarie 2024 ,fiind probabil ,ca eu sa intru in recuperare doar in luna Martie dupa previziunile doctorului specialist ....."
Cand s-a produs prelungirea CIM si ce fel de contract ati avut anterior, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata ? Banuiesc ca ati avut tot CIM pe perioada determinata.
Am avut CM ,cu perioada determinata pe 6 luni ,care a expirat pe data de 11.11.2023
Accidentul sa întâmplat,pe șantierul unde eram delegat ,acest lucru apare în condica grupului ptr care lucrează Societatea noastră.

Deci după cum înțeleg ,eu nu sunt pasibil de sancțiune... amendă?
Bună ziua,As mai avea o întrebare ar trebui,că Societatea să deconteze toate cursele efectuate la Spital sau policlinica ,lunar ? Pe baza bonurilor primite de la Taxi sau Ridesharing?plus alte cheltuieli pe care le-am am personal injecti,orteza ,etc?
Nu am de unde sa stiu ce se va scrie in PV de cercetare AM sau ce va hotari ITM. Din punctul meu de vedere, nu cred ca ITM va amenda victima unui AM (daca se va dovedi ca exista) nedeclarat de catre angajator.
Pentru decontare cheltuieli depuneti documente pe care le nominalizati cu serie si nr. in adresa de inaintare catre angajator.
Daca doriti sa comentati, dati clik pe butonul "raspunde" pentru a nu mai aparea integral, text deja scris.
Buna dimineata ,"Pentru decontare cheltuieli depuneti documente pe care le nominalizati cu serie si nr. in adresa de inaintare catre angajator."intrebarea este ei sunt obligati sa imi deconteze acum ,sau doar dupa ce se face investigatie de catre ITM??

dupa cum am spus mai sus ,am anuntat seful direct in aceasi seara ca mi sa pus piciorul in ghips ,iar a doua zi de dimineata pe whatsup i-am scirs Mi sa umflat tare genunchiul după ce am ajuns acasă și m-am dus la La muncă , înainte de 4 , mi-a fugit scara ,Ion lucra împreună cu mine era sus pe scara cealaltă,și când am căzut mi-a prins scara piciorul,....raspunsul lui a fost scurt aoleu, asta s a întâmplat la munca, sau cum ai pățit? eu nu am stiut de fapt ca seful direct ,care este Inginer ,nu a anuntat patronul sau directorul societati,despre accidentul meu ,

dupa cate am auzit inginer sef ,sa dus la locul accidentului saptamana trecuta pe 13 sau 14 noiembrie , si ia intrebat pe colegii mei cum sa intamplat ,de ce mi-a fugit scara de sub mine si atat.....nu era obligatia lui ca sa anunte pe cale ierarhica plus persoana responsabila de Protectia muncii ?

sincer pana acum cheltuieli de peste 4000 de lei ,si nu stau lucrurile bine ,daca ITM -ul nu ia nici o atitudine pot da societatea in judecata ,pentru daune morale si daune fizice .

patronul societatii noastre ,este unul din asa zis oamenii ,care au relatiii bune peste tot ,este posibil ca ITM ,sau ei sa nu faca un raport corect

Alte discuții în legătură

Accident de munca Ana Maria S. Ana Maria S. Buna ziua!Soțul meu și-a rupt piciorul in urma unui concurs la o firma de pompieri privata(înscrierea lui la concurs a fost alegerea sefului-mai mult ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sotul este pensionat la limita de varsta din 17 iunie ... CAMGZN CAMGZN [b]CONCEDIU MEDICAL[/b] Buna ziua. Sotul este pensionat la limita de varsta din 17 iunie 2022. Pe 9.08. 2022 s-a angajat cu contract de munca la o ... (vezi toată discuția)
Accident munca ionuthau ionuthau Buna ziua cu o intrebare pentru cine are un raspuns concret . In urma cu 2 zile mai exact pe 20 mai am mers la locul de munca unde am contract de unde am ... (vezi toată discuția)