Daca exista o actiune impotriva paratului ZZ inregistrata la Judecatoria 1 la data -X, ulterior se inregistreaza o alta actiune la o alta Judecatorie 2 la date de -Y. Existand identitate de parti, cuaza, si calitate.
La Judecatoria 2 instanta se pronunta si da o solutie de admitere a actiunii.
La Judecatoria 1 instanta se pronunta ulterior si da o solutie de respingere a aciunii.
ZZ ataca hotararea Judecatoriei 1 cu recurs.
Intrebarea este : Este in avantajul lui sa invoce exceptia ALJ ?
ALJ se raporteaza strict la ordinea inregistrarii cererii sau la ordinea pronuntarilor ?
Cum interpretati dispozitiile Art. 1201 C.civ. ?
" Este lucru judecat atunci când a doua cerere în judecatã are acelasi obiect, este întemeiatã pe aceeasi cauzã si este între aceleasi pãrti, fãcutã de ele si în contra lor în aceeasi calitate."
:sorry:
Litispendenta nu poate fi invocata pr. ca actiunea are doar doua grade de jurisdictie: prima instanta si recurs.
In ambele procese exista deja dotarari definitive contradictorii.
Ar fi fost logic ca in primul proces sa se dea prima data hotararea, atunci ar fi fost simpla situatia.
Problema este ca in al doilea proces s-a dat prima data hotararea.
Niciuna din hotarari nu este irevocabila, pt. ca hot. din primul proces inca nu s-a comunicat iar a doua hotarare se afla in recurs.
Intrebarea este care dintre hotarari are ALJ ?
Eu zic ca este interpretabil:
---pe de o parte a al doilea proces, adica prima hotarare are data anterioara motiv pt. care putem spune ca aceasta are ALJ,
--- pe de alta parta putem spune ca are ALJ hotararea data de instanta care a fost prima data sesizata cu judecarea procesului, indiferent cat dureaza judecata si indiferent daca s-a mai pronunt sau nu o alta instanta sesizata cu o actiune identica.
Cum bine ati spus, nu se mai poate pune problema invocarii litispendentei.
Sau, altfel spus, litispendenta nu mai are cum "sa tina" (dupa cum zicea @marti) pentru ca acesta exceptie poate fi invocata in fata instantelor de FOND (adica prima instanta si instanta de apel).
Ori aici, dupa cum spuneti (si eu va cred :)) au fost pronuntate hotarari in prima instanta fara drept de apel... adica definitive (vezi 377 pct 1.).
Din momentul in care s-a pronuntat prima hotarare (de admitere) s-ar fi putut invoca in celalalt proces exceptia autoritatii de lucru judecat. (caz in care nu se mai ajungea la o respingere pe fond, ci la o respingere ca urmare a admiterii exceptiei autoritatii de lucru judecat).
Exceptia autoritatii de lucru judecat ar putea fi invocata si in recurs. (spre deosebire de cea de litispendenta, care oricum nu v-ar fi "aranjat" din alte motive...).
Ultima hotarare este cea data cu incalcarea autoritatii de lucru judecat.
De altfel, ratiunea pentru care litispendenta nu poate fi invocata decat in fata instantelor de FOND este tocmai aceea ca in recurs se poate invoca deja ALJ a primei hot definitive. (n-am mai avea de ce sa ne "incurcam" cu litispendenta).
Senzatia mea a fost ca aveti cunostinte juridice, daca nu chiar coleg "undercover" si v-am luat ca atare. Daca e ceva ce nu s-a inteles din modul meu "subtirel" de exprimare de aici ...putem relua.
Da, ati intuit foarte bine, sunt chiar o colega "undercover" si m-am inscris la "utilizatori" pt. ca am nevoie de sfatul specialistilor - colegi.
Oricum va multumesc pt. raspunsuri si am sa va "tin la curent "cu rezultatul solutionarii recursului declarat de parat.
Litispendenta
fd
la fond am fost eu chemat in judecata pt revendicare si granituire.
fata de titlul reclamantului am opus hotararea judecatoreasca de constatare a uzucapiunii ... (vezi toată discuția)