avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Buna seara, Acum o saptamana tatal meu in varsta de 73 ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Buna seara, Acum o saptamana tatal meu in varsta de 73 de ani ...

Inselaciune sau nu?

Buna seara,

Acum o saptamana tatal meu in varsta de 73 de ani a fost vizitat de o persoana (care a oferit un nume fals) ce pretindea ca e autorizata sa faca verificarea la instalatia de gaz. Individul l-a amenintat ca daca nu ii da "hartia" pe loc, are "proces verbal sa i se inchida gazul si sa i se dea jos contorul" si rebransarea costa undeva la 3000 de euro. Apoi individul s-a dus la masina sa faca actele. Dupa ce a terminat, a cerut suma de 300 de lei si in schimbul ei i-a dat tatei o chitanta, prin geamul intre-deschis, cu scrisul lui de mana si niste stampile obscure, pe care era mentionat numele lui la furnizor, suma de bani si "1 cos verificat". Mai apoi a zis ca "urmeaza sa primeasca si restul" si a demarat de pe loc.
Din fericire a mai fost la cativa vecini cu "verificarea" care o aveau deja facuta si i-am putut trece ca martori. Pe langa asta, masina individului a fost surprisa pe o camera de supraveghere unde se vede clar numarul de inmatriculare.
Pe langa asta mai am o inregistrare in care m-am dat drept o cunostiinta a unei persoane la care a mers si ca doresc si eu. Individul a tinut acelasi "discurs" si la telefon cu amenintarea ca mi se va da jos contorul daca nu face verificarea imediat.
Am fost si la furnizorul de gaze si mi s-a spus ca e vorba de inselaciune, iar dupa aceea l-am ajutat pe tata sa faca o plangere penala pe care a depus-o. Am mentionat si articolul 244 din condul penal care priveste inselaciunea.
Problema mea e ca doamna politist care l-a chemat pe tata sa dea declaratie, l-a intrebat daca a fost amenintat cu acte de violenta, la care tata a zis ca nu. Dansa a spus ca din moment ce i-a dat banii de buna voie nu e vorba de inselaciune. Cand tata a zis ca l-a amenintat ca inchide gazul si ii da jos contorul, dansa a intrebat daca individul a zis ca il da jos el personal sau ca va fi dat jos. Cand tata a mentionat ca individul i-a zis ca "are proces verbal sa i se dea jos contorul", domana politist a spus ca asta nu constituie inselaciune.
Sunt putin nedumerit fiindca doar simplul fapt ca si-a asumat o identitate falsa in scopul obtinerii de foloase in mod injust pare sa se incadreze la inselaciune.
Pe langa asta doamna politist a intrebat daca "a facut verificarea?" si ca daca raspunsul e da, inseamna ca a prestat serviciul pentru care a incasat banii.
Am fost foarte surprins de raspunsurile acestea,
Este corect ce spune doamna politist?
Va rog sa ma ajutati!

Va multumesc anticipat!




Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2023
Andeu984, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andeu984 , utilizator 21:23, 26 Decembrie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, raspunsul la intrebarea dvs. depinde de mai multi factori: avea/nu persoana respectiva calitatea pe care a prezentat-o, a mai comis/nu astfel de acte, era sau nu chitanta emisa de societatea in numele careia pretindea ca actioneaza, etc. Fie va angajati un avocat care sa analizeze in concret si in detaliu cele intamplate si cele consemnate in dosarul de Up, fie asteptati solutia Procurorului si vedeti ulterior daca si ce este de facut.
Buna ziua, persoana respectiva are inregistrat doar un pfa de spalat covoare, nu e nicidecum autorizat sa faca verificari la instalatia de gaz sau sa ameninte cu inchiderea gazului si confiscarea contorului - lucruri afirmate de dansul pe care le-am inregistrat in convorbirea cu el de pe numarul de telefon al firmei care apare in registrul comertului.
Un avocat poate verifica daca dansul a mai comis astfel de acte sau daca are antecedente de alt tip?
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2023
Andeu984, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci cercetarile ar trebui extinse si la alte infractiuni cum ar fi cea de fals in inscrisuri, nu numai inselaciune. Trebuie facute verificari, trebuie sa depuneti probe in acest sens. Organul de cercetare penala are obligatia de a pune la dosar cazierul judiciar unde apare istoricul faptelor penala pentru care ar fi fost condamnat, daca exista. Un avocat va poate indruma si asista in toate aceste demersuri.
Multumesc mult de raspunsuri doamna Madalina!
Am depus ca probe chitanta primita de la dansul, alaturi de convorbiri de pe numarul firmei in care ameninta cu inchiderea gazului si demontarea contorului. Am si verificat, iar firma lui, care se ocupa cu spalarea covoarelor nu mai e activa din 2016 si chitanta pe care a eliberat-o nici nu e conforma, neavand trecute codul unic de identificare, nr. registrul comertului si sunt puse doua stampile cu numele pfa-ului.
Pe langa acestea am chemat persoane autorizate si mi-au spus ca a rupt ceva incercand sa umble la contor, Pot declara si asta ?
Aici ma gandesc ca daca nu sunt martori sau camere de supraveghere care sa-l fi prins in fapt poate nega cu succes.
Ultima modificare: Vineri, 24 Noiembrie 2023
Andeu984, utilizator
E o practica deja cunoscuta. Pentru un abonament suplimentar de aproximativ 35 de lei/luna, furnizorul vine si face verificarile care corespund in sistem. In Arad foarte multi batrani au patit la fel. Stau la casa, venea un tip pe bicicleta, iti lasa o notificare in posta ca a 2-a zi , intr-un anumit interval orar, vine sa verifice instalatia. Si tot ala pe bicicleta venea sa faca verificarile.

Alte discuții în legătură

Buna seara, daca am depus plangere penala si politia a clasat ... Andeu984 Andeu984 Buna seara, Daca am depus plangere penala si politia a clasat cazul, in mod injust, ma pot adresa parchetului de pe langa judecatoria orasului in care ma ... (vezi toată discuția)
Probleme cu e-on gaz marcelutza marcelutza Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat: am o locuinta in care sta mama mea.Contractul de furnizare gaze naturale este pe numele meu.Totul a fost in regula pina ... (vezi toată discuția)
In pericol de a sari in aer din razbunarea angajatului distrigaz KLTM KLTM Un caz de razbunare pe instalatia mea de gaze naturale a unui angajat - dealer Engie/Distrigaz. In anul 2016, am reclamat la Distrigaz Bucuresti ca un individ ... (vezi toată discuția)