avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, As avea nevoie de o informatie pentru o ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, As avea nevoie de o informatie pentru o cunostinta. ...

Buna ziua,
As avea nevoie de o informatie pentru o cunostinta. Doamna are 60 de ani ( DN 02.11.1963), are 4 copii, si a adunat in jur de 16-17 ani vechime ( vreo 18 ani din 1/2 norma si vreo 8 ani cu norma intreaga) S-a operat de hernie de disc acum 3 luni si nu isi mai poate relua activitatea, care implica si efort fizic intens.
Rugamintea mea este, se poate pensiona anticipat? Daca da, incepand cu ce data? Orice lamurire mi-ar fi de folos!
Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: ligiasmeureanu , utilizator 16:42, 24 Noiembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stagiul de cotizare al dansei este de 18 + 8 = 26 ani , chiar daca a avut 1/2 norma . Dar , pentru pensie anticipata partial , ar avea nevoie de minim 33 ani si 5 luni stagiu de cotizare , ori - nu ii are . Tot ce poate accesa acum ar fi o pensie de invaliditate , daca medicii Comisiei de verificare a capacitatii de munca ( aceasta functioneaza pe langa casele de pensii ) vor constata ca si-a pierdut aceasta capacitate in proportie de cel putin 50% . La aceasta comisie ajunge doar daca medicul specialist o propune spre pensionare , intocmind un referat in acest sens . Altfel , poate doar sa-si caute alt post . Pe legea in vigoare azi , nu o ajuta la nimic numarul de copii .
Va multumesc foarte mult, stiam ca si pensia de invaliditate este o solutie dar nu se descurca singura cu demersurile necesare (as ajuta-o, dar locuiesc in alt judet, iar copiii sunt plecati din tara sau au servicii care ii impiedica s-o ajute!
O zi buna!
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are neaparat nevoie de ajutor , merge la medicul de familie pentru o trimitere la medicul specialist ( ortoped probabil , o indruma medicul de familie ) , caruia ii va spune ca doreste sa stie daca , in cazul dansei , ar fi o recomandare de pensionare de invaliditate . Daca acesta considera ca e , va face un referat in acest sens . Cu referatul si cu ce alte acte medicale are ( bilete de iesire din spital , scrisori medicale ) se prezinta la Comisie pentru programare . Nu-i atat de complicat - doar sant cateva drumuri de facut - , problema este daca starea de sanatate justifica aceasta pensie , exista criterii pe care Comisia le aplica . Faptul ca nu mai face fata fostului loc de munca nu inseamna ca nu ar putea lucra altceva , o munca ce presupune mai putin efort fizic , la acelasi sau la alt angajator . Dar , daca nu face nici un demers , nu poate sti ... Altminteri , pentru ca nu are stagiul complet de cotizare indeplinit , nici pe legea care urmeaza sa apara nu i se reduce varsta de pensionare pe criteriul copiilor , prin urmare va avea drept de pensie la limita de varsta doar la 62 ani si 6 luni , in mai 2026 . Si - stiti cum e - nevoia te invata ... trebuie sa se descurce , nu poate evita nitel efort ...
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2023
CHKa, utilizator
Va multumesc inca o data, i-am explicat si va incepe demersurile pentru pensia de invaliditate.

Va puteti pensiona la limita de virsta dupa anul 2025 luna Iulie la virsta standard de pensionare de 62 ani si 5 luni daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 33 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat dupa anul 2020 luna Iulie la virsta de 57 ani si 5 luni daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 41 ani.*

Alte discuții în legătură

Am 30 de ani vechime , 4 ani si 5 luni conform legi 1 din 1970 ... m stoichita m stoichita Am 30 de ani vechime , 4 ani si 5 luni conform legi 1 din 1970 art.9 litera ,k\' si 2 ani si 4 luni somaj cand pot sa es la pensie (15 01 1964). (vezi toată discuția)
Născuta 1963 la ce vârsta se poate își la pensie cu adev. ... Bizonunegru Bizonunegru Născuta 1963 la ce vârsta se poate își la pensie cu adev. Zona defavorizata (1963 09 16) (vezi toată discuția)
Sunt femeie, născută în aprilie 1964 și am o vechime în ... Anaitat64 Anaitat64 Stagiu de cotizare la femei pentru anticipata Sunt femeie, născută în aprilie 1964 și am o vechime în munca de 32 de ani, fără facultate! Ma pot ... (vezi toată discuția)