avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Daca la primul termen, renunt la proces, pierd taxa de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Daca la primul termen, renunt la proces, pierd taxa de timbru? ...

Daca la primul termen, renunt la proces, pierd taxa de timbru?
Alte costuri pot avea? (legat de proces)
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 08:06, 27 Noiembrie 2023
1. OUG 80/2013 prevede la art 45:
(1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, după caz, integral, parțial sau proporțional, la cererea petiționarului, în următoarele situații:
...
d) când acțiunea corect timbrată a fost anulată în condițiile art. 200 alin. (3) din Codul de procedură civilă sau când reclamantul a renunțat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât;
,....

2. Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.
Va multumesc!
Dacă pârâtul a fost deja citat la proces, veți fi obligat să-i plătiți toate cheltuielile de judecată ale acestuia.
Renunțând la proces la primul termen, veți suporta toate cheltuielile de judecată, și ale dumneavoastră, și ale pâtâtului.
Ultima modificare: Luni, 27 Noiembrie 2023
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa timbru mirceani mirceani Am deschis un proces de partaj care din nefericire s-a suspendat pntru neindeplinirea procedurii de citare, paratii locuind in afara Romaniei. Intrebare: ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa judiciara de timbru iojamaria iojamaria O persoana fizica a achitat in iulie 2013 o taxa judiciara de timbru, pentru o actiune de constatare de proprietate. Taxa s-a platiti la primarie, apoi 30 % , ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru Uli Uli Buna ziua, Am deschis un proces de partaj si am solicitat ajutor public judiciar in sensul reducerii taxei de tibru de la 77000 lei la 12000 lei si plata in ... (vezi toată discuția)