avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Bună ziua! In 2020, în plină pandemie, am făcut ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Bună ziua! In 2020, în plină pandemie, am făcut plângere ...

Bună ziua! In 2020, în plină pandelie, am făcut plângere penală împotriva unei individe care mă scuipat (zadarnicirra combaterii bolilor) la o casă de bilete. Polițista care ancheta cazul, a accesat Sistemul Informatic Integrat din cadrul MAI, fără acordul meu verbal sau scris (nunambfost întrebat sau înștiințat în prealabil) pentru a dezvălui în dosarul în care eu eram parte vătămată că sufeream de "anumite afecțiuni medicale" fără a specifica ce afecțiuni. Astfel insinuindu-se/ interpretandu-se că aș fi un bolnav mintal. A mai dezvăluit și la ce medic de familie eram arondat, precum numele și cabinetul medicului meu de familie. Degeaba am cerut explicații că nu am primit un răspuns clar și la obiect, precum și baza legală. In acest caz cine are dreptate? Eu sau poliția? Singurele afecțiuni medicale de care "sufeream" erau două operații: scos colecistul și pietre la rinichi. Întrebarea ar fi: Avea dreptul legal agenta "specială" fara acordul meu și fără să fi fost un caz de crimă sau trădare națională accesarea bazei de date privind starea mea de sănătate, și dezvăluirea in dosar fara că sa insenfi cerut de la parchet așa ceva? PV făcut de ea, nici nu avea nr.de înregistrare că un act la dosar. De parcă așa ceva se poate obține fără o urmărire și aprobare de la next level. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Noiembrie 2023
Carlo, utilizator
Cel mai recent răspuns: adrian@13 , utilizator 10:54, 29 Noiembrie 2023
Bună ziua! Organele de cercetare penală nu au nevoie de acordul sau aprobarea dumneavoastră pentru a accesa baza de date și nici nu vă înștiințează despre acest lucru. Polițiștii accesează baza de date ca și atribuție de serviciu și nu există vreo prevedere legală catre să prevadă că trebuie să ceară vreun acord sau să vă înștiințeze, Nici măcar ulterior nu există vreo obligație de notificare a persoanei. Cu privire la inștiințarea prealabilă sau acordul persoanei, chiar aș fi curios cum ar putea poliția să facă verificări cu privire la diverse persoane care comit infracțiuni sau sunt predispuse la comiterea de infracțiuni și ale căror date exacte de identificare nu sunt cunoscute polițistului. În altă ordine de idei, baza de date a MAI nu este legată în niciun fel de baza de date a Ministerului Sanatații, motiv pentru care, polițiștii nu pot accesa datele dumneavoastră medicale de la calculatorul lor. Polițiștii pot vedea in sistem doar datele dumneavoastră din buletin, mențiuni din cazier, situația auto și cam atât. De asemenea, nu reiese din mesajul dumneavoastră cui a dezvăluit polițista aceste date personale ale dumneavoastră ( Au fost facute publice? Au ajuns în posesia vreunei alte persoane ? etc) Dacă în dosarul în care erați parte vătamată, organul de cercetare penală a ajuns la concluzia că este necesar să verifice istoricul dumneavoastră medical, acest fapt se poate datora situației de fapt rezultată din cercetări sau a unei cereri a părții adverse. Indiferent de situație, actele polițiștilor sunt verificate de procurorul care supraveghează urmărirea penală și nu există vreo ilegalitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul de procedura penala. este referatul obligatoriu intr-un ... snipe1975 snipe1975 Codul de Procedura Penala. Este referatul obligatoriu intr-un dosar penal? Se poate dispune clasarea cauzei fara a fi intocmit in prealabil un referat? Se ... (vezi toată discuția)
Se poate prelungi o dovada de circulatie eliberată fara drept ... Melu 234 Melu 234 Se poate prelungi o dovada de circulatie eliberată fara drept de circulatie in urma unui accident soldat cu victima si fuga de la locul accidentului (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime, solicitare de daune materiale: cum se procedează când e refuzată polița rca? poliția m-a sfătuit să nu le dau niciun ban IoanaA07 IoanaA07 Cum se procedează daca in urma unui accident rutier în care vine poliția, salvarea se depune plângere, victimele sunt duse la spital, dar nu au leziuni ... (vezi toată discuția)