avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua , Am vă rog o întrebare : am divorțat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua , Am vă rog o întrebare : am divorțat în instanță ...

Bună ziua ,

Am vă rog o întrebare : am divorțat în instanță , iar tatăl copilului refuză să îi trimită pensia de întreținere : a zis ca i a făcut un cont și ca îi depune lunar acolo bani ( cont la care el are acces nu copilul ) ; în hotărâre nu este specificat nimic despre asta ; cum pot proceda? Este legal?
legal. Legal, pana la 18 ani, banii ii administreaza parintele rezident.
Sigur, ca poate exista intelegere ca abnii din contul copilului sa fie stransi pt tabere, meditatii etc
Ideea e ca acei bani nu sunt banii de buzunar ai copilului
avocatul tatălui i-a sugerat soluția.

solutie, ca sa ce? sa nu pape mama banii ? Vorbim de sume importante sau de minim posibil ?
Ultima modificare: Vineri, 8 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator
Se poate spune și așa. La 14 ani un copil poate fi suficient de matur ca să contracareze eventualul comportament iresponsabil, egoist, sau chiar rău intenționat al părintelui care are custodia. Depinde de la caz la caz. De aceea legiuitorul a prevăzut această posibilitate.

După cum am precizat, este vorba de 50% din pensie, nu știu dacă minim, maxim, sumă fixă, etc., mai mult nu știu.

Ideea că acei bani sunt sau nu "banii de buzunar al copilului" vă aparține. Odată ce sunt în contul lui, numai el poate să-i cheltuiască, iar cum o face, asta este treaba lui și a mamei.

Apropo, legislația americană permite ca, cu aprobarea părinților, să obții așa zisa "emancipation". Actrița americană de mare succes Michelle Williams, a obținut emanciparea de la vârsta de 15 ani.

Așadar, atribuirea responsabilității gestionării a jumătate din pensia alimentară minorului, mi se pare un pas înainte spre responsabilizarea acestuia.

gi-jane2 a scris:

legal. Legal, pana la 18 ani, banii ii administreaza parintele rezident.
Sigur, ca poate exista intelegere ca abnii din contul copilului sa fie stransi pt tabere, meditatii etc
Ideea e ca acei bani nu sunt banii de buzunar ai copilului
avocatul tatălui i-a sugerat soluția.

solutie, ca sa ce? sa nu pape mama banii ? Vorbim de sume importante sau de minim posibil ?

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
"De aceea legiuitorul a prevăzut această posibilitate."

În realitate, nu e prevazut. Pensia se plateste asa cum a hotărât instanta.

În favoarea minorului, nu inseamna in contul personal al lui.
Părinții, prin înțelegere, fac cum cred.
Daca tatal a procedat asa, mama a îngăduit, ca daca se opunea, rezolva.

Si la noi se poate obține emanciparea, de la 16 ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator
In Statele Unite parintii nu mai au obligatia de a intretine sau de a plati pensie copilului care a obtinut emanciparea inainte de implinirea varstei legale de emancipare.

Emanciparea acelei actrite la varsta de 15 ani nu a avut nici o legatura cu administrarea pensiei de intretinere datorata de parinti. La o cautare rapida... parintii acesteia au fost de acord cu emanciparea pentru ca ar fi fost niste probleme cu legislatia muncii. Pentru a indeplini conditiile de emancipare, aceasta a trebuit sa obtina diploma de liceu la 15 ani, a urmat cursuri la distanta prin corespondenta ... lucru pe care l-a regretat mai tarziu, ar fi preferat sa mearga la scoala, sa aiba o educatie adecvata...

Statele Unite nu au ratificat Conventia privind drepturile copilului... in State, nu copilul este cel indreptatit/entitled sa o primeasca si administreze, ci parintele sau chiar statul. Pentru a accesa unele servicii de asistenta sociala un parinte poate fi obligat sa cedeze dreptul la creanta pensiei de intretinere in favoarea statului. Daca copilul ajunge in plasament, statul poate obliga parintii la plata pensiei in favoarea statului. Daca copilul pleaca de acasa la 16 ani, pensia este datorata tot parintelui... ar fi niste exceptii, dar la modul general, in Statele Unite copilul nu poate cere si primi in mod direct pensie de intretinere. In Statele Unite, printre altele, pensia de intretinere se stabileste cu scopul de a nu deveni copilul o povara pe spinarea unui singur parinte sau a statului.

La modul general, in tarile care au ratificat acea conventie... copilul este cel indreptatit/entitled sa ceara si primeasca pensia de intretinere. In Romania ar fi posibil ca plata pensiei de intretinere sa se faca "direct" copilului, chiar minor, dar nu pentru a economisi, ci pentru a-si asigura cele necesare traiului. Banuiesc ca ar fi posibil o chestie precum cea descrisa de dvs, dar numai in cazul in care sunt niste circumstante speciale si veniturile ambilor parinti depasesc nevoile copilului...

hotumattua a scris:

Apropo, legislația americană permite ca, cu aprobarea părinților, să obții așa zisa "emancipation". Actrița americană de mare succes Michelle Williams, a obținut emanciparea de la vârsta de 15 ani.

Așadar, atribuirea responsabilității gestionării a jumătate din pensia alimentară minorului, mi se pare un pas înainte spre responsabilizarea acestuia.

1. Puteți solicita în instanta majorarea pensiei de întreținere, dacă este cazul, având in vedere veniturile realizate de el în străinătate sau venitul minim garantat în tara unde se afla.
Ajuta sa știți unde este, dacă are loc de munca și unde.
2. Puteți pune în executare și sentința pe care o aveți pana în prezent, printr-un executor judecătoresc din tara unde se afla sau prin Misterul justiției - DDIT - direcția drept internațional și cooperare judiciara. Prin minister durează mai mult procedura, dar va scutește de unele costuri.
3. Si, nu în ultimul rand, puteți depune plângere penala la parchet/politie, chiar dacă e plecat din tara. Spuneți unde este și îl vor chema la audieri.
4. Totodată, dacă a pus banii în contul copilului, sa va dea datele bancare. În calitate de reprezentant legal al minorului, veți putea scoate banii, prin instanta în cel mai rău caz.

----
Acest mesaj nu reprezinta o consultanta juridica personalizata, este o opinie personala în baza informațiilor furnizate în mesaj.

Adeleee31 a scris:

În cazul în care tatăl nu este în țară, cum se poate proceda ?

Alte discuții în legătură

Solicitare instanta marire pensie de intretinere la nivelul venitului din tara de rezidenta galaoan galaoan Buna ziua. Va prezint urmatoarea situatie. 2 persoane divorteaza in 2012 au un copil minor si instanta il incredinteaza mamei, iar copilul pleaca cu mama in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară copil alexandru1206 alexandru1206 Buna ziua In urma unui divort minorul va sta cu mama urmând ca tatăl sa plateasca pensie alimentară.Tatal doreste sa plateasca pensia in cont deschis pe ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se poate întrerupe plata când copilul e la părintele nerezident? Miki&dede Miki&dede # Mihaela 07mai 2018 Buna ziua. Sotul meu are o fetita de 5ani din prima casatorie. Plateste pensia alimentara lunar si nu a intarziat niciodata cu plata ... (vezi toată discuția)