Lucrez la o firma unde și eu și colegii mei primim salariu inegal.Difera de la luna la luna și persoane care au lucrat la fel primesc salarii diferite.Cand întrebam angajatorul de salariu cât e netul cât sunt bonusurile,cum se calculează,ne spune ca dacă nu ne convine sa plecam.Si ca fiecare Ia cât a lucrat.Nu mi se pare deloc normal ce se întâmplă.Ce pot face în situația asta ?Si măririle de salariu conform legii se fac la noi doar în acte.La ITM dacă fac sesizare nu știu dacă se rezolva ceva.Un coleg care este mai vechi spune ca a mai fost cineva de la ITM în control și ca ii s au dat diverse atenții ca să se "rezolve situația" în favoarea angajatorului .Menționez ca firma este străină și ca persoana care ne a angajat și se ocupa de salarii si de tot și care face aceste mizerii este o "doamna "
Cu tot respectul - colegul dvs. NU are cum sa stie daca s-au dat “ atentii “ , pentru ca - chiar daca ar fi asa - nu s-au dat in vazul lui , asa ca vorbeste gratuit ... Sunt destule situatii in care exista posibilitatea ca doi salariati , pentru munca aparent egala , sa ia salarii diferite : lucrul in perioade pentru care se acorda un spor ( ex. ore de noapte ) , persoane mai multe in intretinere ( deducerea personala fiind mai mare ) , un certificat de handicap , care ii da dreptul celui care il poseda sa nu fie impozitat ( si asta nu aveti cum sa stiti , este o informatie cu caracter personal ) , angajatorul acorda spor de fidelitate , etc. , etc. Nu exista mariri de salarii conform legii , in legislatie se prevede strict salariul minim pe economie sub care nici o firma nu poate plati salariatii , in rest - salariul se negociaza intre cele doua parti . Eu nu spun ca angajatorul dvs. procedeaza bine daca refuza sa va explice cum s-a calculat salariul , dar , daca aveti fluturas , acesta exact acest lucru il evidentiaza : calculul salariului ( brutul , bonusurile , retinerile , netul ) . Principiul ca ” fiecare ia cat a lucrat “ este cat se poate de corect , este prevazut in Codul Muncii , art. 159(1) : “ Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca “ . De asemenea , salariatul care este nemultumit de locul sau de munca , cu toate ca angajatorul respecta legislatia in vigoare , este normal sa-si caute alt job . Iata ce spune acelasi Cod al Muncii : art. 3(2) “ Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei , meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze “ si (3) “ Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie , oricare ar fi acestea “ . Deci , care sunt “ mizeriile “ ?
Când am spus ca 2 angajatati au luat salarii diferite ma refer la faptul ca au lucrat exact la la fel.Pe aceeași tura.Nici unul nu are handicap sau deduceri etc ..sau de ex dacă nu ne prezentam la munca în weekend la un angajat oprește 200 de lei la alt angajat oprește 500 lei..