avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retragerea plangerii penale, impacarea partilor si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retragerea plangerii penale, impacarea partilor si repararea prejudiciului in cazul furtului

In definitia infractiunii de furt, Codul penal face referire la lipsa consimtamantului victimei, care este o conditie pentru existenta furtului. E evident ca in prezenta consimtamantului la momentul insusirii bunurilor ne-am confrunta, nu cu o infrantiune ci cu un contract civil.

As vrea sa ridic problema consimtamantului care survine DUPA inceperea urmaririi penale.

In materia dreptului civil, s-ar putea apela la unele artificii pentru a lua in considerare efectele retroactive ale consimtamantului. Totusi, acest fapt nu influenteaza sub nicio forma aspectul penal al problemei.

Mie unul mi s-ar parea normal ca furtul sa intre in categoria faptelor pentru care retragerea plangerii, impacarea partilor combinate cu repararea prejudiciului sa inlature raspunderea penala.

In extremis, esenta furtului rezida in lipsa consimtamantului. De ce sa nu poata fi acoperita aceasta lipsa? De ce consimtamantul, concretizat prin impacare sau retragerea plangerii penale sa nu poata inlatura caracterul penal al faptei?

Mi se pare ca avem de-a face cu o mica ignorare al principiului subsidiaritatii normelor penale...
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:58, 11 Octombrie 2006
Te-ai gandit la ce speculatii s-ar face daca impacarea partilor ar inlatura raspunderea penala ? Am trait experienta "impacarii"in contextul art 210 cod penal ( furt intre soti). A fost un SANTAJ total. Dar am trecut peste aceasta experienta neplacuta. Atunci am pierdut, dar acum am castigat mai mult - legea compensarii.
Mie nu mi se pare ca infractiunea de furt poate fi inclusa in categoria celor de "plangere prealabila".
Este exceptia la 210 tocmai pentru a ocroti anumite relatii de familie, prietenie etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cazul unei medieri cui si unde ne putem adresa? cristinadamian cristinadamian Si medierea in cazul unui furt din locuinta poate sa aiba loc in orice moment al procesului penal? (vezi toată discuția)
Furt intre soti midax42 midax42 buna ziua, si la multi ani ! am mai pus aceasta intrebare si nu stiu unde gasesc raspunsul , Sunt invinuit de sotie in urma plecarii mele inopinante de acasa ... (vezi toată discuția)
In legatura cu o violare de domiciliu ContSters261094 ContSters261094 Buna ziua o intrebare legat la articolu violare de domiciliu,este posibil ca prin retragerea plangerii in instanta,pt ca s-a ajuns la judecare in instanta,cel ... (vezi toată discuția)