In definitia infractiunii de furt, Codul penal face referire la lipsa consimtamantului victimei, care este o conditie pentru existenta furtului. E evident ca in prezenta consimtamantului la momentul insusirii bunurilor ne-am confrunta, nu cu o infrantiune ci cu un contract civil.
As vrea sa ridic problema consimtamantului care survine DUPA inceperea urmaririi penale.
In materia dreptului civil, s-ar putea apela la unele artificii pentru a lua in considerare efectele retroactive ale consimtamantului. Totusi, acest fapt nu influenteaza sub nicio forma aspectul penal al problemei.
Mie unul mi s-ar parea normal ca furtul sa intre in categoria faptelor pentru care retragerea plangerii, impacarea partilor combinate cu repararea prejudiciului sa inlature raspunderea penala.
In extremis, esenta furtului rezida in lipsa consimtamantului. De ce sa nu poata fi acoperita aceasta lipsa? De ce consimtamantul, concretizat prin impacare sau retragerea plangerii penale sa nu poata inlatura caracterul penal al faptei?
Mi se pare ca avem de-a face cu o mica ignorare al principiului subsidiaritatii normelor penale...
Te-ai gandit la ce speculatii s-ar face daca impacarea partilor ar inlatura raspunderea penala ? Am trait experienta "impacarii"in contextul art 210 cod penal ( furt intre soti). A fost un SANTAJ total. Dar am trecut peste aceasta experienta neplacuta. Atunci am pierdut, dar acum am castigat mai mult - legea compensarii.
Mie nu mi se pare ca infractiunea de furt poate fi inclusa in categoria celor de "plangere prealabila".
Este exceptia la 210 tocmai pentru a ocroti anumite relatii de familie, prietenie etc.
Furt intre soti
midax42
buna ziua, si la multi ani ! am mai pus aceasta intrebare si nu stiu unde gasesc raspunsul
, Sunt invinuit de sotie in urma plecarii mele inopinante de acasa ... (vezi toată discuția)