avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Imi poate explica cineva ce inseamna ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Imi poate explica cineva ce inseamna "contianure studii"? ...

Buna ziua! Imi poate explica cineva ce inseamna "continuare studii"? Intreb asta in contextul in care pensia de intretinere se datoareaza unui major pana la varsta de 26 de ani daca se afla in continuarea studiilor. Insa baiatul meu s-a lasat de 2 facultati din anul 1 si a trecut de la forma de invatamant zi la invatamant la distanta si acum din nou la zi la facultati care nu au nimic in comun incapand cu contabilitate, urmat de cibernetica si acum administratie publica fiind si acum tot in anu intâi. In toata acesta perioada si ori de cate ori se lasa de facultate eu sunt obligat sa-i sustin lui "nehotararile"?
Ultima modificare: Joi, 7 Decembrie 2023
cirlanvaleriu, utilizator
Cel mai recent răspuns: cirlanvaleriu , utilizator 11:54, 7 Decembrie 2023
Intrebarea dvs este legitima si pertinenta, iar solutia va depinde de cum va interpreta legea judecatorul chemat sa se pronunte asupra unei astfel de spete.

Legea nu explica ce inseamna sintagma "continuarea studiilor", situatiile uzuale fiiind cele in care dupa absolvirea liceului si implinirea varstei majoratului studiile continua, la zi sau la distanta, invatamant de stat sau privat.

In cazul dvs continuitatea e si nu prea e daca mereu este in anul 1.

Pe de alta parte datoria dvs ca parinte este de a sustine si orienta copilul in a si descoperi vocatia, in a-si utiliza potentialul nativ la maxim. Daca erati alaturi de el traind zi de zi probabil nu v ati fi pus aceasta problema, ci l ati fi lasat sa experimenteze si il sustineati. Tanarul poate fi in cautarea propriei identitati.

Acum concret cum se prezinta situatia in cazul dvs nu avem de unde sti, astfel incat sa se poata trage unele concluzii asupra intentiilor copilului.

Cert este ca legea se va interpreta in sensul pozitiv, adica de a da eficienta vointei legiuitorului, care in cazul dvs este aceea ca parintii sa isi sustina copii in finalizarea studiilor, nu mai tarziu de 26 ani.

Metodele de interpretare sunt multe si nu pot fi separate de aplicarea regulilor logicii formale (interpretarea logică), adică:
a) excepţia este de strictă interpretare şi aplicare: exceptio est strictissimae interpretationis;
b) unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă: ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus;
c) legea civilă trebuie interpretată în sensul aplicării ei, iar nu în sensul neaplicării: actus interpretandus est potius ut valeat quam ut pereat
Multumesc frumos pentru raspuns. Eu oricum ii voi achita pana la 26 ani. Insa cumva incerc sa gasesc ceva spre a-l determina sa si termine ce a inceput.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eroarea obstacol ContSters61634 ContSters61634 Buna ziua, In vechiul cod civil eroarea obstacol (asupra naturi sau a obiectului contractului) era lovita de nulitate absoluta. Din textul noului cod civil ... (vezi toată discuția)
Egalitate in drepturi a oamenilor thermofur thermofur Buna ziua. Referitor la spetele cand un angajator formuleaza plangere penala impotriva angajatului si il concediaza pe angajat pentru acelasi motiv din ... (vezi toată discuția)
Legea negocierii pretului unui produs, in magazin sahara sahara Buna ziua , va rog daca se poate sa-mi spune-ti ce numar are Legea negocierii pretului unui produs in magazin , Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)