Daca in cadrul unui proces civil una din parti aduce o proba falsa evidenta (copia inscrisului original are trecut cu pixul negru data pe ea) in momentul in care aduc la cunostinta instantei fapta aceasta are obligatia de a se autosesiza privind infractiunea facuta de cel care a administrat proba falsa? Sau pentru raspunderea penala a faptuitorului trebuie facuta plangere penala separata?
Instanta trebuie sa solicite originalul acelui inscris si sa constate daca apar modificari. Daca aceste modificari altereaza continutul actului respectiv , cel mai bien ar fi sa faceti dvs plangere penala.
''Daca partea care defaima inscrisul ca fals arata pe autorul sau complicele falsului,instanta poate suspenda judecata pricinii,inaintand inscrisul impreuna cu procesul verbal ce se va incheia''
Instanta dispune suspendarea cauzei pana la solutionarea aspectelor ridicate impotriva probei invocate drept fals .
Instanta este obligata sa ceara originalul inscrisului si sa-l "vizeze spre neschimbare"Si instanta din oficiu,dar si dvs.trebuie puteti solicita inscrierea in fals,urmand a formula catre organul de urmarire penala competent plangere penala pentru fals.
Dupa depunerea acestei cereri ,in conformitate cu disp.art.244 pct.2 c.pr.civ.instanta ,din oficiu, dispune suspendarea cauzei pana la finalizarea cercetarilor penale
Daca nu vreau sa suspendez cauza, pot sa astept finalizarea procesului civil si apoi sa fac plangere penala pentru fals? In cat timp de la infractiune pot sa sesizez falsul?
O nelamurire!
razvandicu
Fostul meu patron a modificat o anume data de pe o dispozitie si a folosit-o impotriva mea...eu am originalul si vreau sa il acuz de fals si uz de ... (vezi toată discuția)