avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Probe false in instanta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Probe false in instanta

Daca in cadrul unui proces civil una din parti aduce o proba falsa evidenta (copia inscrisului original are trecut cu pixul negru data pe ea) in momentul in care aduc la cunostinta instantei fapta aceasta are obligatia de a se autosesiza privind infractiunea facuta de cel care a administrat proba falsa? Sau pentru raspunderea penala a faptuitorului trebuie facuta plangere penala separata?
Cel mai recent răspuns: ClaudiaN , utilizator 21:37, 2 Februarie 2010
Pai daca sta la baza unei hotarari judecatoresti, nu produce consecinte juridice? Poate nu inteleg eu, astept si opiniile celor care cunosc mai bine legislatia.
Hotararea judecatoreasca daca in motivatie contine ca si sustinere proba invocata drept falsa,da ,reprezinta consecinta juridica
ClaudiaN a scris:

Pai daca sta la baza unei hotarari judecatoresti, nu produce consecinte juridice? Poate nu inteleg eu, astept si opiniile celor care cunosc mai bine legislatia.

Din punct de vedere logic, pentru a afirma ca un anumit inscris a stat la baza unei hotarari judecatoresti ar trebui sa aveti acea hotarare judecatoreasca. Ori ,instanta are la baza formarii convingerii ansamblul tuturor probelor administrate ,de aceea poate repune pe rol o cauza ori de cate ori constata ca desi a declarat cercetarea judecatoreasca incheiata nu poate da o solutie deoarece exista unele inadvertente.
Un exemplu real. Interogatoriu in fata instantei.Judecatorul intreaba:"Stiti de unde provin suprafetele inscrise in acest titlu de proprietate? "
Raspuns "Da , de la bunica mea." Judecatorul intreaba "Care din suprafetele inscrise in acest titlu provin de la bunica dumneavoastra?".
Raspuns "Niciuna."
Conform logicii normale unul din raspunsuri este fals. Dar pentru a fi infractiune o anumita fapta trebuie sa fie facuta cu vinovatie ,sa reprezinte un pericol social si sa produca un prejudiciu.Deci chiar daca la prima vedere ar exista o norma penala care incrimineaza fapta daca judecatorul continua sa judece cauza inseamna ca nu-si va intemeia convingerea pe inscrisul pe care il considerati fals.
Nu stiu ce sa spun. Daca e asa, atunci oricine poate aduce orice in instanta si doar daca sta la baza hotararii judecatoresti e fals, dar tentativa de a insela instanta si a o determina sa dea o hotarare judecatoareasca bazata pe fals nu e o infractiune? Tentativa de inselaciune nu are si ea la baza un fals?
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
ClaudiaN, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Document fals depus in instanta lovistean lovistean Buna ziua, As dori sa aflu ce reglementari exista pentru sanctionarea depunerii unui document fals in instanta. Este vorba de folosirea pe un document ... (vezi toată discuția)
O nelamurire! razvandicu razvandicu Fostul meu patron a modificat o anume data de pe o dispozitie si a folosit-o impotriva mea...eu am originalul si vreau sa il acuz de fals si uz de ... (vezi toată discuția)
Document incheiat in anul 2002 - fals Krissia . Krissia . [b]In anul 2002[/b] s-a intocmit de catre o persoana un proces verbal fals, in sensul ca nu a fost semnat de catre o persoana din lista integrala, aceasta ... (vezi toată discuția)