ClaudiaN a scris:
Pai daca sta la baza unei hotarari judecatoresti, nu produce consecinte juridice? Poate nu inteleg eu, astept si opiniile celor care cunosc mai bine legislatia.
Din punct de vedere logic, pentru a afirma ca un anumit inscris a stat la baza unei hotarari judecatoresti ar trebui sa aveti acea hotarare judecatoreasca. Ori ,instanta are la baza formarii convingerii ansamblul tuturor probelor administrate ,de aceea poate repune pe rol o cauza ori de cate ori constata ca desi a declarat cercetarea judecatoreasca incheiata nu poate da o solutie deoarece exista unele inadvertente.
Un exemplu real. Interogatoriu in fata instantei.Judecatorul intreaba:"Stiti de unde provin suprafetele inscrise in acest titlu de proprietate? "
Raspuns "Da , de la bunica mea." Judecatorul intreaba "Care din suprafetele inscrise in acest titlu provin de la bunica dumneavoastra?".
Raspuns "Niciuna."
Conform logicii normale unul din raspunsuri este fals. Dar pentru a fi infractiune o anumita fapta trebuie sa fie facuta cu vinovatie ,sa reprezinte un pericol social si sa produca un prejudiciu.Deci chiar daca la prima vedere ar exista o norma penala care incrimineaza fapta daca judecatorul continua sa judece cauza inseamna ca nu-si va intemeia convingerea pe inscrisul pe care il considerati fals.