avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Probe false in instanta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Probe false in instanta

Daca in cadrul unui proces civil una din parti aduce o proba falsa evidenta (copia inscrisului original are trecut cu pixul negru data pe ea) in momentul in care aduc la cunostinta instantei fapta aceasta are obligatia de a se autosesiza privind infractiunea facuta de cel care a administrat proba falsa? Sau pentru raspunderea penala a faptuitorului trebuie facuta plangere penala separata?
Cel mai recent răspuns: ClaudiaN , utilizator 21:37, 2 Februarie 2010
OK, deci eu aduc la cunostinta instantei ce am observat si aceasta va proceda in consecinta, iar dupa ce falsul se constata pot face si plangere penala. Pentru ca falsul viza defaimarea mea si atragerea raspunderii patrimoniale in plangerea penala pot solicita daune morale? sau dupa ce se dovedeste falsul in penal voi modifica pretentiile din procesul civil?
Conform art 183 Cod procedura civila,partea care defaima inscrisiul ca fals,recte dvs aveti libertatea si dreptul sa informati instanta ca proba o apreciati drept falsa.In aceasta situatie instanta ,respectand procedura legala,incheie proces verbal prin care dispune analizarea inscrisului denuntat drept fals,obligatie care revine procurorului.
In raport de concluziile acestuia,urmeaza ca dvs ,cu ocazia audierii sa va constituiti parte si sa comunicati pretentiile dvs.
Procedura ,necesita cunostiinte de specialitate,experienta si profesionalism ,
motiv pentru care se impune contactare de avocat
Succes
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
ClaudiaN a scris:

OK, deci eu aduc la cunostinta instantei ce am observat si aceasta va proceda in consecinta, iar dupa ce falsul se constata pot face si plangere penala. Pentru ca falsul viza defaimarea mea si atragerea raspunderii patrimoniale in plangerea penala pot solicita daune morale? sau dupa ce se dovedeste falsul in penal voi modifica pretentiile din procesul civil?

Falsul respectiv (scrisul cu pixul) consider ca nu este nici o infractiune . El devine infractiunea de" uz de fals " daca a influentat hotararea pe care instanta o pronunta. Daca hotararea este aceiasi indiferent de ce era scris cu pixul...
moraru alexandru a scris:

ClaudiaN a scris:

Falsul respectiv (scrisul cu pixul) consider ca nu este nici o infractiune . El devine infractiunea de" uz de fals " daca a influentat hotararea pe care instanta o pronunta. Daca hotararea este aceiasi indiferent de ce era scris cu pixul...

Pai daca a perimat documentul original prin datarea lui? Documentul original nu are nicio data a comunicarii lui pe el, iar el l-a datat. Asta nu inseamna ca a falsificat proba administrata? Ea nu trebuia sa fie conforma cu originalul? Si apoi inervine si uzul de fals si falsul in declaratii. Gresesc undeva?
Referitor la uzul de fals, art 291 Cod penal precizeaza
Folosirea unui inscris oficial ori sub semnatura privata,cunoscand ca este fals,in vederea producerii unei consecinte juridice

in speta dvs,care apreciati ca este consecinta juridica?
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Document fals depus in instanta lovistean lovistean Buna ziua, As dori sa aflu ce reglementari exista pentru sanctionarea depunerii unui document fals in instanta. Este vorba de folosirea pe un document ... (vezi toată discuția)
O nelamurire! razvandicu razvandicu Fostul meu patron a modificat o anume data de pe o dispozitie si a folosit-o impotriva mea...eu am originalul si vreau sa il acuz de fals si uz de ... (vezi toată discuția)
Document incheiat in anul 2002 - fals Krissia . Krissia . [b]In anul 2002[/b] s-a intocmit de catre o persoana un proces verbal fals, in sensul ca nu a fost semnat de catre o persoana din lista integrala, aceasta ... (vezi toată discuția)