avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Validitatea unei sentinte semnate de un judecator in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Validitatea unei sentinte semnate de un judecator in ziua pensionarii sale

Validitatea unei sentinte semnate de un judecator in ziua pensionarii sale

Este valida o Sentinta civila a unui Tribunal care a fost semnata de catre un judecator (presedinte complet) a carui eliberare din functie (pensionare) a fost semnata chiar in acceasi zi de catre Presedintele Romaniei, iar decretul a fost publict in M.O., tot in acceasi zi?

Intrebare vine prin faptul ca art. 85 alin. (3) din Legii 303/2004 (republicată) – la acel moment inca vigoare stabileste:
„Plata pensiei se face de la data prevăzută în decretul Președintelui României ca fiind cea a eliberării din funcție sau, în cazul lipsei unei astfel de date, de la data publicării în Monitorul Oficial al României”.

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 10 Decembrie 2023
Ciobanu Neculai, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ciobanu Neculai , utilizator 13:06, 16 Decembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Presupun că vă aflați în termenul de declarare al unei căi de atac (altminteri e valabilă și punct/orice discuție ar fi lipsită de sens, pentru că o hj nu poate fi desființată ...uitându-ne la ea, ci doar în calea de atac prevăzută de lege).

Sunt 3 etape: pronunțare, redactare și semnare. Și presupun că NU vă referiți la semnarea minutei (că ar încăpea o discuție "mai lungă"), ci la semnarea hj după ce a fost redactată /motivată/elaborată de judecătorul care a soluționat procesul, in fața căruia s-au desfășurat dezbaterile. (soluția este cea consemnată în minută/prima etapă).

Sunt tentată să caut argumente în sensul valabilității. Firește, soluția (dacă vreți să invocați această neregularitate în calea de atac) poate fi din capitolul ..."ne lăsăm surprinși," situația fiind discutabilă. Dar, cum ziceam, eu sunt tentată să caut argumente pentru care o astfel de situație nu ar trebui să se răsfrângă asupra părților din proces.

Btw, ce anume ați invoca în calea de atac? Că lipsă... nu-i. Și lipsă de-ar fi fost, lipsa semnăturii poate fi complinită (nu și lipsa semnăturii de pe minută). Vreun principiu (al nemijlocirii? al continuității?) n-a fost încălcat...
Ultima modificare: Miercuri, 13 Decembrie 2023
romascanu, moderator
Stimata doamna av. Romascanu, va multumesc pentru raspuns, incerc sa detaliez si sa lamuresc situatia, cat se poate de concis:

Este o sentinta a unui Tribunal (cauza civila), confirmata ulterior de o Curte de Apel (neatacabila cu recurs – stiti prea bine ca exista cateva exceptii), iar in prezent a trecut de prima verificare la CEDO si va fi analizata in vederea admisibilitatii. Motivul principal, in mod evident, nu este semnatura unui judecator pensionat.

ci la semnarea hj după ce a fost redactată /motivată/elaborată de judecătorul care a soluționat procesul, in fața căruia s-au desfășurat dezbaterile

Da, ma refer la momentul redactarii si semnarii hj (motivarii).

In apel, dar mai detaliat la CEDO, am mentionat ca redactarea si semnarea s-a intamplat in ziua pensionarii acelui judecator. Am formulat totul ca si o critica.

"ne lăsăm surprinși," situația fiind discutabilă


Pot fi de acord, chiar si prin faptul ca exista acest caz:
[ link extern ]

Nu stiu in acest caz sa existe o decizie a ÎCCJ, daca ar exista deja, ar fi util de aflat ce a fost decis (dosar ÎCCJ 2748/1/2019*).


Btw, ce anume ați invoca în calea de atac? Că lipsă...nu-i. Și lipsă de-ar fi fost, lipsa semnăturii poate fi complinită (nu și lipsa semnăturii de pe minută). Vreun principiu (al nemijlocirii? al continuității?) n-a fost încălcat...

Am citat art. 85 alin. (3) din Legii 303/2004 (republicată) si am afirmat ca nu era indreptatit, fiind deja pensionat.
Ultima modificare: Joi, 14 Decembrie 2023
Ciobanu Neculai, utilizator
Practic, în a doua dvs. postare, îmi spuneți că o curte de apel a soluționat și a motivat DEJA în sensul a ceea ce eu spunem că sunt tentată să caut, respectiv argumente în sensul valabilității hot. fiindcă situația descrisă de dvs. (ca să nu-i zic "nimereala") nu ar trebui să se răsfrângă asupra părților din proces.

Mulțumesc. Nu mă miră.
Cum nu m-ar mira nici ca CEDO să concluzioneze: nicio încălcare... (cu referire la această critică, evident, căci n-am de unde să știu care o fi motivul dvs. zis "principal").
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Decembrie 2023
romascanu, moderator
Va multmumesc pentru raspuns. Din nou, raspund punctual:

Practic, în a doua dvs. postare, îmi spuneți că o curte de apel a soluționat și a motivat DEJA în sensul a ceea ce eu spunem

Nu, nu a solutionat nimic. Completul C.A. nici macar nu s-a aplecat asupra acestui aspect.

...fiindcă situația descrisă de dvs. (ca să nu-i zic "nimereala") nu ar trebui să se răsfrângă asupra părților din proces

Aceasta a fost si intrebarea mea initiala, daca un judecator, in ziua pensionarii are sau nu are dreptul sa redacteze/semneze o hotararare.
Intrebarea mea este una general valabila, si pentru alti potentiali utilizatori al forumului.

Termenul juridic de “nimerelea”, din pacate, nu-l cunosc.

Posibil ca in logica juridica sa nu fie relevant daca o persoana deja pensionata redateaza/semneaza un act, iar in acel caz aveti bineinteles dreptate. In alte domenii, precum administratia publica sau si in entitati private, acel act nu s-ar mai considera valabil. Iar, precum ati observat in acel link extern, exista si alte opinii. O fost judecatoarea a atacat la ÎCCJ acest aspect.

Cum nu m-ar mira nici ca CEDO să concluzioneze: nicio încălcare...

Nici pe mine nu m-ar mira.
Vorba dvs.
"ne lăsăm surprinși"


(cu referire la această critică, evident, căci n-am de unde să știu care o fi motivul dvs. zis "principal").

Nerespectarea hotararilor judecatoresti.

Va multumesc pentru timpul acordat intrebarii mele.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Decembrie 2023
Ciobanu Neculai, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu inteleg solutia data pe scurt la un dosar solutionat la primul termen, de catre curtea de apel Jean_53 Jean_53 Am facut apel nefiind multumit de sentinta Instantei de fond, iar solutia pe scurt data pe internet in portalul justitiei, suna asa: \"Solutia pe scurt: ... (vezi toată discuția)
Cale de atac extraordinara impotriva unei incheieri definitive de respingerea cererii de recuzare - admisibilitate eusaisapte eusaisapte Pot formula cale de atac extraordinara impotriva unei incheieri definitive de respingerea cererii de recuzare? Mentionez ca actiunea in care am formulat ... (vezi toată discuția)
Motivare recurs leusan leusan Daca recursul impotriva unei hotarari , nu este motivat de catre recurent poate fi declarat nul la primul termen? In speta recurentul face vorbire numai ... (vezi toată discuția)