avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conform legii, un salariat are dreptul sa lipseasca o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conform legii, un salariat are dreptul sa lipseasca o zi nemotivat? ...

Conform legii, un salariat are dreptul sa lipseasca o zi nemotivat?
Buna ziua! Sunt un angajat vechi intr-o companie, care pana de curand isi "respecta angajatii".
Anul trecut, ajunul de Craciun si anul nou a fost Sambata. S-a lucrat program normal. Angajatii a caror tura a fost in acele Sambete, au lucrat, "fiindca asa a cazut anul acela".
Anul acesta se va lucra pe 23 si 30 Decembrie, fiind tot Sambata, dar cu o prelungire de program de 2 ore in data de 23.
Nemultumirea de anul acesta este ca seful doreste sa "sara" o Sambata ca si recurenta si cei care lucreaza pe 23, ar lucra si pe 30 Decembrie, chiar daca ar trebui sa fie liberi. Ceea ce nu mi se pare normal, avand toti familii si nefiind de acord cu aceasta modificare.
Acum, va intreb: poate angajatul sa refuze sa vina la munca Sambata si sa ramana ca si "absent nemotivat", daca nu reusim sa ne intelegem amiabil cu seful?
Va multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:06, 11 Decembrie 2023
Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului, în condiţiile informării prealabile a angajatorului şi cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.

La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara. unca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatii pot lipsi de la serviciu 10 zile pe an, pentru situatii ... cataleya23 cataleya23 Angajatii pot lipsi de la serviciu 10 zile pe an, pentru situatii neprevazute? (vezi toată discuția)
Bună ziua. eu sunt angajată part time în cadrul unei multinaționalele. ... 132457 132457 Bună ziua. Eu sunt angajată part time în cadrul unei multinaționalele. Pe 15.08 ar fi trebuit sa lucrez conform planificării, dar fiind zi libera legal ... (vezi toată discuția)