Buna ziua. Am si eu o intrebare pentru dvs. Suntem o familie fara copii si locuim in casa mostenita de la parintii mei care au decedat.Eu mai am doi frati. Am dezbatut succesiunea la notar si am obtinut toti trei fratii certificate de mostenitori cu cota de 1/3 (din casa si teren) fiecare. Eu impreuna cu sotia mea ne-am facut unul altuia testamente notariale prin care lasam intreaga avere unul celuilat dupa decesul unuia dintre noi. Intrebarea mea este: Dupa decesul meu, sotia mea poate beneficia , in baza testamentului, de cota mea de mostenire provenita de la printii mei?
Da, v-a mosteni singura toate bunurile dvs. ( cota aceea de mostenire, alte bunuri, daca vor mai exista...) cu conditia sa nu aveti copii.
Copiii sunt mostenitori rezervatari ( alaturi de parinti-dar la dvs. nu mai este cazul daca nu mai sunt printre noi...) si mostenesc o parte din bunuri, indiferent de testament...
Dar ar fi mai ok sa va intelegeti dvs. cu fratii, sa faceti partajul... sa nu ramana acest lucru pe seama sotiei. Poate nu se inteleg, stresul daca ajunge in instanta pentru partaj...
Multumesc pt. lamurire, dar as mai avea o intrebare. Sotia mea, devenind mostenitoare, dupa decesul meu poate vinde cota de la parinti mei daca gaseste client fara sa faca iesirea din indiviziune, sau poate face testament unei alte persoane, sau contract de intretinere cu clauza de intretinere?.
Casa parintilor
Ghinda02
Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral
ion01
Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)