avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva in perioada de proba

Buna ziua.

Vreau sa stiu daca urmatoarea situatie, in care ma aflu momentan, se incadreaza la concediere abuziva:

Pe 7 decembrie, noi, angajatii firmei, am primit un mail din partea CEO-ului prin care ne anunta ca o parte din firma va fi vanduta, insa momentan se cauta cumparatator. Eu, alaturi de alti 3 colegi, toti aflati in perioada de proba ce avea sa se termine pe 18 decembrie, iar proba aptitudinilor profesionale ce avea loc pe 12 decembrie, am fost informati astazi 11 decembrie ca vom fi concediati doar din aceasta cauza. Avand in vedera ca incetarea contractului de munca nu are ca motiv abilitatile noastre profesionale, ci este strict o decizie economica pentru aceasta firma, iar noi nu am avut ocazia de a sustine testul aptitudinilor profesionale (mentionat in contractul de munca), se incadreaza la concediere abuziva si putem actiona firma in instanta? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:20, 11 Decembrie 2023
În.perioada de proba nu este nevoie de o motivare nici din partea angajatorului și nici din partea angajatului pt a înceta raportul de munca.La prima vedere șansele sun mici dar trebuie analizata situația exacta cu un av pt a afla dacă sunt sau nu șanse..
Va multumesc frumos pentru raspuns
Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Nu este vorba despre concediere , ci despre incetarea c.i.m. pe durata perioadei de proba.

art.31 C.mun.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
.....


2. Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului.
Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

3. Puteti sesiza instanta de judecata daca apreciati ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere Mihai351 Mihai351 Bună seara am și eu o întrebare o firma are voie sa concediere în acceasi zi peste 100 de angajați aflați în perioada de proba fără explicații (vezi toată discuția)
Perioada de proba justinsanero justinsanero Buna ziua, Momentan sunt in perioada de proba, iar angajatorul a aprobat concediul de odihna. In perioada de CO a stabilit mai multe sedinte online despre ... (vezi toată discuția)