Vreau sa stiu daca urmatoarea situatie, in care ma aflu momentan, se incadreaza la concediere abuziva:
Pe 7 decembrie, noi, angajatii firmei, am primit un mail din partea CEO-ului prin care ne anunta ca o parte din firma va fi vanduta, insa momentan se cauta cumparatator. Eu, alaturi de alti 3 colegi, toti aflati in perioada de proba ce avea sa se termine pe 18 decembrie, iar proba aptitudinilor profesionale ce avea loc pe 12 decembrie, am fost informati astazi 11 decembrie ca vom fi concediati doar din aceasta cauza. Avand in vedera ca incetarea contractului de munca nu are ca motiv abilitatile noastre profesionale, ci este strict o decizie economica pentru aceasta firma, iar noi nu am avut ocazia de a sustine testul aptitudinilor profesionale (mentionat in contractul de munca), se incadreaza la concediere abuziva si putem actiona firma in instanta? Multumesc
În.perioada de proba nu este nevoie de o motivare nici din partea angajatorului și nici din partea angajatului pt a înceta raportul de munca.La prima vedere șansele sun mici dar trebuie analizata situația exacta cu un av pt a afla dacă sunt sau nu șanse..
1. Nu este vorba despre concediere , ci despre incetarea c.i.m. pe durata perioadei de proba.
art.31 C.mun.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
.....
2. Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului.
Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
3. Puteti sesiza instanta de judecata daca apreciati ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii.
Concediere
Mihai351
Bună seara am și eu o întrebare o firma are voie sa concediere în acceasi zi peste 100 de angajați aflați în perioada de proba fără explicații (vezi toată discuția)