Bună seara! Pentru ca o notificare să fie legal trimisă se recomandă trimiterea acestuia prin intermediul unor servicii poștale cu confirmare de primire și conținut declarat. Totodată trebuie avut în vedere metodele de comunicare stabilite în Contract și locația de comunicare care poate fi diferită de adresa din buletin. Comunicarea se poate face și prin intermediul unui executor judecătoresc ce dispune de agent procedural.
Pentru conținut declarat se completează o Notă de inventar:
[ link extern ] .
Art. 1152 C. Civ prevede dreptul de rezoluțiune unilaterală:
(1) Rezoluţiunea sau rezilierea contractului poate avea loc prin notificarea scrisă a debitorului atunci când părţile au convenit astfel, când debitorul se află de drept în întârziere ori când acesta nu a executat obligaţia în termenul fixat prin punerea în întârziere.
(2) Declaraţia de rezoluţiune sau de reziliere trebuie făcută în termenul de prescripţie prevăzut de lege pentru acţiunea corespunzătoare acestora.
Daca una dintre parti incalca termenii si conditiile contractului, cealalta parte poate avea dreptul sa rezilieze contractul.
De regula, contractele prevad termeni si conditii clare referitoare la modul in care trebuie sa fie executate. Daca o parte nu respecta acesti termeni si conditii, este posibil sa se ajunga la o incalcare a contractului.
In astfel de situatii, partea afectata poate sa notifice cealalta parte cu privire la incalcarea contractului si sa solicite remedierea intr-un termen rezonabil. Daca partea care a incalcat contractul nu remediaza problema in termenul stabilit, atunci partea afectata poate avea dreptul sa rezilieze contractul. In cazul in care exista daune rezultate din incalcarea contractului, pot fi cerute, de asemenea, despagubiri.
Totodata, daca partile doresc, exista si varianta incetarii contractului cu efect imediat, fara acordarea unui termen de preaviz sau remediere. Insa, clauzele contractuale de reziliere trebuie redactate in mod judicios, pentru ca acestea sa produca efecte juridice.