Buna seara
Sotia mea indeplineste conditiile de intrare in concediu de maternitate (sarcina si lauzie) - cele 6 luni de cotizatie, mai exact 3 luni ca angajata(Octombrie, Noiembrie, Decembrie) si restul ca studenta care a promovat examenul de licenta in prima sesiune in Iunie/Iulie 2023, dar avem o intrebare mai ciudata.
Ar fi posibil sa inceapa acest concediu la o saptamana(orientativ) DUPA NASTERE? - nasterea ar urma sa aiba loc in jur de 15 Ianuarie
Pt a facilita aceasta, putem sa facem in asa fel incat ea sa nu fie angajata la momentul cererii de concediu. Chiar daca nu ar fi angajata la acel moment, ar putea beneficia in baza faptului ca Contractul nu s a incheiat din motive imputabile ei, ci mai exact prin desfiintarea postului. Pentru aceasta, din cate intelege, s ar depune dosarul direct la CJAS.
Multumesc
Pentru concediu de maternitate va trebui sa aiba un stagiu minim de cotizare de luni in ultimele 12 anterioare datei acordarii concediului medical...pentru concediu de materninate asta ar inseama 6 luni in perioada ianuarie - decembrie 2023.
Pentru ultima parte a mesajului dvs, reveniti cu clarificari intrucat nu se intelege ce doriti sa aflati...
1.intrebarea principala este daca se poate intra in concediu de maternitate DUPA data nasterii?
sa zicem, de exemplu, cu o saptamana sau doua dupa data nasterii.
un exemplu mai concret ar fi:
copilul se naste pe data de 10 Ianuarie.
poate sotia sa intre in concediu de maternitate incepand cu 1 Februarie?
si sa fie in acest concediu 126 de zile, deci pana in Iunie?
sau cel mai tarziu moment in care se poate incepe concediul de maternitate este data nasterii?
2. in cazul in care la momentul nasterii sotia nu mai este angajata, dar are stagiul de cotizare de 6 luni, sotia poate depunde dosarul pt concediu medical direct la CJAS, este corect?
daca da, care ar fi termenul pentru depunerea acestui dosar
1. In opinia mea, data de incepere a concediului de maternitate este data nasterii .
2. În cazul în care, potrivit legii, angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile care s-au născut anterior ivirii acestor situații, se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.
Numai in situatiile mentionate mai sus , indemnizatia de maternitate se achita din FNUASS, iar actele se depun la Casa de Asigurari de Sanatate.
Indemnizatie copil
Mayrra
Buna ziua,
Am revenit cu doua probleme care ma framanta in ultima vreme :
1. E posibil ca banii pe concediul medical pre si post natal sa ii incasez ... (vezi toată discuția)
Ccc
danutzaenachi
sunt insarcinata ,sunt angajata la o fabrica cu contract de munk pe perioada determinata pana pe 03 12 2011 la aceasta data fac si 12 luni de lucru la ... (vezi toată discuția)