avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1041 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba pe timpul sarcinii - contract ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba pe timpul sarcinii - contract nedeterminat

Buna ziua!
Sunt intr-o situatie dificila.
Lucrez la o firma de 2 ani cu contract nedeterminat. Recent am schimbat post de munca, dar am semnat doar Oferta de munca. Acest post a inceput din 1 decembrie cu perioada de proba 90 de zile. Intre timp am aflat ca sunt gravida. Daca as spune angajatorului, ei ca firma au voie sa mi dea demisie in perioada de proba sau doar ma pot transfera pe pozitia anterioara la care am lucrat in ultimi 2 ani?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:48, 28 Decembrie 2023
Demisia este o situatie, iar incetarea c.i.m. in perioada de proba este o alta situatie.

1. Daca va dati demisia atunci aceasta poate fi cu sau fara preaviz si este mentionata la art.81 C.mun.

2. Incetarea c.i.m. pe durata sau la sfarsituil perioadei de proba este mentionata in art.31 C.mun. si este fara preaviz.

Potrivit |Deciziei nr. 657/2009 a Curtii Constitutionale, " ...Dispoziţiile art. 31 alin. (4^1) din Legea nr. 53/2003 ( in prezent, art.31 alin.3 ) oferă atât angajatorilor, cât şi angajaţilor posibilitatea de a denunţa în mod unilateral contractul individual de muncă în perioada de probă. Încetarea contractului individual de muncă în aceste cazuri este o consecinţă firească a prevederilor alin. (1) al art. 31 din aceeaşi lege, potrivit cărora verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului de muncă, poate fi stabilită în perioada de probă. Dispoziţiile art. 16 din Constituţie nu sunt încălcate, deoarece reglementarea legală se aplică, fără discriminare, tuturor salariaţilor aflaţi în situaţia prevăzută de textul legal. .."

Parerile sunt impartite atat in doctrina cat si in jurisprudenta, in sensul ca, incetarea contractului individual de munca pe parcursul perioadei de proba sau la sfarsitul acesteia este legala, chiar si in cazul unei salariate gravide.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! poti fi concediat in perioada de proba atunci cand ... vasade25 vasade25 Buna ziua! Poti fi concediat in perioada de proba atunci cand anunti ca esti insarcinata? (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba crisu_10 crisu_10 buna ziua.sunt angajat de 1 luna si putin la un magazin non stop.am solicitat demisia si vreau sa stiu daca e obligatoriu sa respect preavizul?mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba in caz de sarcina laura-ioana laura-ioana Buna, va rog sa ma ajutati: cum poate fi protejata o gravida in perioada de proba a unui CIM incheiat pe perioada nedeterminata, in situatia in care ... (vezi toată discuția)