avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locuiesc într-un bloc mic, fără asociație de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locuiesc într-un bloc mic, fără asociație de proprietari. ...

Locuiesc într-un bloc mic, fără asociație de proprietari. Scurgerea de la baia vecinilor de deasupra trece prin baia mea si este fisurata, curge la mine in baie. Cine trebuie să o repare?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 18:02, 5 Ianuarie 2024
Vecinul trebuie să o repare pentru că este a lui.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde unde e fisura. Daca e in cadrul proprietatii sale individuale, vecinul trebuie sa o repare, daca e in cadrul proprietatii dvs. individuale, o reparati dvs.
Articolul 30
(4) În cadrul proprietății individuale, proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu.
[ link extern ]

Neavind asociatie, aplicati codul civil :
CAPITOLUL IV
Răspunderea civilă

Art. 1376
Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri
(1) Oricine este obligat să repare, independent de orice culpă, prejudiciul cauzat de lucrul aflat sub paza sa.
[ link extern ]

"Sub paza sa" e echivalent aici cu "in cadrul proprietatii sale individuale".

irina966 a scris:

.... este fisurata, curge la mine in baie. Cine trebuie să o repare?

Ultima modificare: Miercuri, 3 Ianuarie 2024
latka, utilizator
Cand mai vreti un raspuns cat de cat, exprimati-va mai clar, sa intelegem.
Conducta verticala de scurgere (inteleg ca este instalatie pe parte comuna) este fisurata. Fisurata pe proprietatea proprietarului de deasupra ? Sau fisura este pe proprietatea dvs. ?
Acum judecati cum v-a sfatuit dom' moderator (cum este prevazut in C.civil).
Acum, vedeti dvs. - Locuiesc într-un bloc mic, fără asociație de proprietari. - daca aveati as. de proprietari, era bine, venea admi-nul si constata, poate ca chiar aducea un meserias...
Daca nu aveti as. prop. tre' sa va gospodariti singuri ; si mai asteptati, ca "problemele" de acum inainte o sa apara : reparatea terasei, a fatadei, a subsolului, casa scarii - oare cine tre' sa le repare?
Nu se aplică acest articol 1376 in cazul de fața pentru că noțiunea de pază este explicată mai departe în:
"Art. 1377

Noţiunea de pază

În înţelesul dispoziţiilor Art. 1375 şi 1.376, are paza animalului sau a lucrului proprietarul ori cel care, în temeiul unei dispoziţii legale sau al unui contract ori chiar numai în fapt, exercită în mod independent controlul şi supravegherea asupra animalului sau a lucrului şi se serveşte de acesta în interes propriu."
În cazul nostru Nu "se serveşte de acesta în interes propriu." pentru ca vecinul se servește în interes propriu de lucru,nu utilizatorul care a întrebat cine trebuie să repare scurgerea fisurata din baia vecinul de deasupra.
Este normal ca cel care se servește de lucru în interes propriu să îl repare cand se strică.
Lipsesc însă lămuririle dacă este partea comună,verticală a scurgerii sau racordul individual al scurgerii vecinului la conducta comună.
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2024
mitabiciclista, utilizator
Și cum "exercita controlul și supravegherea în mod independent " vecinul , asupra părții de canalizare care se află pe altă proprietate individuală ? :)

Că asta e problema aici.

mitabiciclista a scris:

Nu se aplică acest articol 1376 [.
..]

Alte discuții în legătură

Raspunderea delictuala cezarad cezarad Vreau sa va intreb ceva legat de raspunderea delictuala! Daca solicitam reparatii din partea unui restaurant, sub motivul ca am fost prejudiciati de faptul ca ... (vezi toată discuția)
Teroarea provocata de albinele vecinului vyo36 vyo36 Buna ziua! Bunicii mei locuiesc langa un cetatean care detine mai multi stupi cu albine in curte. In aceasta perioada, in curtea bunicilor, nu se poate ... (vezi toată discuția)
Accident !! Iustina90 Iustina90 Buna ziua! Ce se poate face in cazul in care o caruta cu cai mi-a avariat masina deoarece propietarul nu vrea sa isi asume nici-o raspundere precum ca nu are ... (vezi toată discuția)