avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna seara. Am o nelămurire in privinta unui prenatal ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna seara. Am o nelămurire in privinta unui prenatal . eu si ...

Buna seara. Am o nelămurire in privinta unui prenatal . eu si sotia mea avem un copil cu handicap grav , pt care sotia mea este asistent personal la primarie. Acum mai avem un copil si as vrea sa stiu daca poate sa intre in prenatal si sa ia si salariul de întreținător pt fata cu probleme si prenatalul pt baiat , ori trebuie sa renunte la unul din ele . am sunat la ministerul muncii de acolo mi s-a zis ca poate beneficia de ambele , iar de la primarie mi se spune ca nu se poate ca trebuie sa renunte la unul din ele . as aprecia daca m-ati putea ajuta
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2024
MadalinDima, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 06:38, 5 Ianuarie 2024
Nu are cum sa beneficieze de ambele . La copilul cu handicap este asistent personal , angajata a Primariei . Concediul prenatal ( de care nu mai poate fi vorba , copilul s-a nascut deja ) si cel postnatal - in total 126 zile - este un concediu medical ca oricare altul , prin urmare nu poate fi platita si ca salariat la munca si ca salariat in medical . Daca va referiti la indemnizatia de crestere copil ( cea de pana la 2 ani ) , solutia eu as zice ca e sa inceteze contractul de munca , sa intre in CIC si sa cereti ca , in loc de asistent personal , optati pentru indemnizatia de insotitor cuvenita copilului cu handicap grav . Asa , veti avea cele doua venituri simultan . Indemnizatia pentru insotitor este la valoarea salariului minim net , deci nu pierdeti bani , doar ca sotia nu va mai figura angajata . Deci , asta cereti la Primarie , pentru sotie - sa intre in CIC , iar pentru copil - indemnizatia de insotitor ( in locul insotitorului angajat ) . Cand va termina CIC , sotia va putea reveni la statutul de asistent personal angajat .
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2024
CHKa, utilizator
O altă variantă ar fi ca după terminarea concediului postnatal, soția să reia activitatea (oricum asta va face) și ceară stimulent de inserție:

De-acum, singurul lucru important de care trebuie să ţină cont părinţii la întoarcerea la muncă este că valoarea stimulentului de inserţie este diferită astfel:
- întoarcerea la muncă înainte de vârsta de şase luni a copilului, respectiv un an în cazul celui cu dizabilităţi, aduce un stimulent de 1.500 lei/lună părintelui îndreptăţit - această valoare se acordă până la vârsta de doi ani, respectiv trei ani.

www.avocatnet.ro/articol_579...
Deci pe lângă salariul de întreținător al fetiței ar mai primi 1.500 de lei pe lună până când băiatul împlinește doi ani.

Nu am idee dacă ar fi mai avantajos financiar decât ce v-a propus colega, faceți dvs. calculele.
Sănătate!
Ultima modificare: Vineri, 5 Ianuarie 2024
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asistent personal in concediu de crestere a copilului ataner ataner Buna ziua! Sunt asistent personal (fost insotitor) al fiicei mele de vreo 15 ani. In anul 2004, in iulie, am nascut un baietel si am stat 2 ani in concediu ... (vezi toată discuția)
Tata poate primi indemnizatie de insotitor pentru un copil cu handicap de gradul 1 grav, mama fiind in acelasi timp asistent personal al copilului angajata la primaria de domiciliu Nicusor79 Nicusor79 -copilul are 8 ani -am aflat ca se poate dar vrea sa stiu sigur, concret pe nr. articol, text de lege, pentru ca multi functionari din primarii ori nu stiu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical sau prenatal mirela 20 mirela 20 Buna seara, In urma cu 3 saptamani am devenit dinou mamica. Nu pot beneficia de indemnizatie crestere copil 0-2 ani deoarece in ultimile 12 luni am o ... (vezi toată discuția)