Va rog sa ma ajutati cu informatii despre obligativitatea de a folosi sistemul RO e-factura in cazul meu. Activitatea mea economica este limitata la prestarea de servicii (dezvoltare software) exclusiv online, in relatie B2C si B2B cu clienti din afara Romaniei. Ocazional, destul de rar, am si clienti din Romania.
Conform legii 296/2023, articolul LIX, obligativitatea de a transmite facturile emise prin sistemul national RO e-Factura revine operatorilor economici care presteaza servicii pe teritoriul Romaniei.
Legea 227/2015 defineste locul prestarii de servicii la art. 278, alin (5), litera h), punctul 3) ca fiind locul unde beneficiarul este stabilit, daca este persoana neimpozabila. Pentru persoanele impozabile, art. 278, alin (2) stabileste locul prestarii de servicii la sediul persoanei. Prin urmare, activitatea mea nu se poate considera ca fiind prestata pe teritoriul Romaniei, cu exceptia cazului in care clientul este din Romania.
Va rog sa imi spuneti daca interpretarea de mai sus este corecta si prin urmare nu am obligatia de a incarca facturile in sistemul RO e-Factura.