bine v-am gasit! rugamintea mea este sa-mi raspunda cineva la aceasta intrebare:Eu impreuna cu sora mea am mostenit-o pe mama noastra care a decedat in anul 1993. Nici eu ,nici sora mea nu am deschis succesiune. Am beneficiat de mostenire si beneficiem si in prezent fara nici o problema in mod absolut egal. Exista o modalitate sa obtinem acte de proprietate pe numele nostru fara taxa de succesiune? si daca da cine ar putea sa emita titluri de proprietate ? primaria ? care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i parcurgem? Va multumesc! sanatate si nu8mai bine !
buna ziua!
nu exista posibilitatea aceasta
ce o sa va spun, o sa va intristeze putin, o sa aveti de platit impozit cate stat de 1% din valoarea masei succesorale pt ca nu ati dezbatut succesiunea in termen de 2 ani de la data decesului defunctei, cf cod fiscal.
cel mai simplu si mai ieftin este sa dezbateti succesiunea pe cale de instanta si totodata sa si partajati masa succ.
rezulta ca va intelegeti cu sora dvs, sens in care veti depune o tranzactie la primul termen.
si asa vi se restituie integral si taxa de timbru.
Daca dezbateti succesiunea si solicitati partajul in instanta( in situatia in care mama dvs. avea acte de proprietate) mai este o posibilitate: daca nu aveti venituri mari ,sa solcitati in instanta scutirea de la plata taxelor de timbru, reducerea sau esalonarea lor. Pentru ca este o procedura speciala, in camera de consiliu, consultati un avocat.
Ar mai fi o posibilitate- daca bunurile sunt intabulate in CF de fostul proprietar (mama dvs.)-puteti invoca uzucapiunea extratabulara(conditiile sunt: titularul dreptului inscris in cartea funciara sa fie decedat, dvs. sa fi posedat bunul timp de cel 20 de ani de la moartea proprietarului tabular si posesia sa fie utila-adica neintrerupta, pasnica, publica si neechivoca).
în această situație depuneți o acțiune în instanță prin care solicitați ca instanța să constate faptul că ați acceptat tacit succesiunea după mama dvs. Fiincă este voba de o acțiune în instanță este necesar să existe și un pârât.asatfel că ori dvs sunteți recl ori sora dvs , se va calcula o taxa judiciară de timbru pe care fie că o depuneți fie solicitați scutire de la plata ei conf OUG 51/2008...iar apoi faceți o tranzacție în fața judecătorului la primul termen cu cond că ați achitat taxa jud sau ați obțiunut scutire de la plata acesteia caz în care judecătorul va pronunța o hotărâre de expedient prin care va consemna înțelegerea dintre voi.Acea hot rămasă def și irevoc. constituie titlul dvs de proprietate urmând să fie înscris în CF pentru a ca dr. vostru să dobândească opozabilitate față de terți
Succesiune
Risquda
Buna ziua. In urma decesului tatalui meu, am ramas 3 surori si mama. Pt. ca mama sa ramana proprietar, noi 3 renuntand la partea care ni s-ar cuveni din ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune
dannyy26
Buna ziua,as vrea sa intreb cat anume dintr-un apartament de 3 camere mostenesc in calitate de unic mostenitor dupa decesul tatalui meu.Acum sunt co proprietar ... (vezi toată discuția)