avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere ilegala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere ilegala

Ma gandesc sa formulez contestatie impotriva unei Decizii de Desfacere a C.I. de munca pe motive ce nu tin de persoana mea - motive economice invocate de societatea unde am lucrat.
Apreciez ca s-a facut aceasta concediere ilegal in sensul ca:

Dupa o perioada de 5 luni de somaj tehnic am fost chemat la munca in baza unei decizii emise de societate.
Este legal ca in ziua in care m-am prezentat la serviciu conform datei din Decizie, sa primesc in aceeasi zi o alta decizie de concediere colectiva?
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 20:45, 1 Februarie 2010
1. Angajatorul stie cel mai bine daca poate renunta la unii salariati prin desfiintarea lucurilor de munca respective. In fond este risculsau.
2. Daca angajatorul a respectat procedura legala este dificil sa castigati un proces pe acest litigiu de munca.
Legal este sa beneficiati de preaviz 20 zile lucratoare.
da este corect insa acest lucru nu va poate impiedica sa deschideti actiune si la tribunal.
In cazul in care este respectata legea cu privire la concediere( adica se respecta acordarea preavizului) nu este nimic ilegal in faptul ca un salariat care vine din somaj tehnic sa fie concediat din motive neimputabile acestuia.
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
adelaida_07, utilizator
Eu cred ca este legala dar, daca tot doriti sa contestati decizaia, o hatarare judecatoareasca va da un raspuns sigur. Am comentat faptul ca ajutorul dat de guvern angajatorilor prin cele trei luni de somaj tehnic (OUG 28/2009) si care se pare va fi prelungit, trebuia sa aibe in compensare obligatia angajatorului de a nu proceda la concedieri pe o perioada de 12 luni. In conditiile date angajatorul s-a folosit de OUG 28/2009 dar a chemat salariatii la munca, platind "la negru" diferenta de la 75% la salriul salariatului. Altii, cum se pare ca este si cazul tau, dupa terminarea somajului tehnic au trecut la concedieri. Astfel statul, nu numai ca a fost pagubit prin scutirea platilor la bugete dar, va prelua in plata viiitorii someri.

Totul este ca-nainte,
De belele n-am trecut,
Se trag sforile, se minte,
Si cu asta ce-am făcut?
C.Tanase

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere in timpul somajului tehnic anais2008 anais2008 Buna ziua! Intrebarea ce doresc sa v-o adresez se refera la cateva aspecte legislative din codul muncii. Va informez ca momentan ma aflu in somaj tehnic ... (vezi toată discuția)
In cazul in care un angajator trimite salariati in somaj tehnic, cei 75%din salariu din fondul cui sunt platiti ,din fondul de salarii a angajatorului,sau de la stat? glo glo in cazul in care un angajator trimite salariati in somaj tehnic, cei 75%din salariu din fondul cui sunt platiti ,din fondul de salarii a angajatorului,sau de ... (vezi toată discuția)
Incheiere cim carmen a carmen a Buna ziua, As dori sa stiu care este termenul legal in care se poate incheia un contract de munca cu motivatia : \"necorespunzator postului\" ? Conform ... (vezi toată discuția)