avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua, Pe. 22 ianuarie am început munca cu un ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua, Pe. 22 ianuarie am început munca cu un nou angajator ...

Bună ziua,
Pe. 22 ianuarie am început munca cu un nou angajator , însa contractele au întârziat, astăzi este sărbătoare iar mâine ar trebui să mă duc iarăși. Patroana spune că s gata contractele însă eu, inca nu am apucat sa l semnez, am semnat doar oferta de angajare și le am trimis documentele : CI, CN, adev medic familie apt de muncă si diploma de studii.
Eu m am răzgândit și nu as mai dori sa mai continui aici, la această firma.
Cum procedez legal?
Trebuie să i anunț? Notificare?
Posibil sa existe un contract pe numele meu insa inca nu l am văzut?!
Ce este legal de făcut in acest caz?
Mulțumesc
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2024
Negruzza1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Negruzza1 , utilizator 08:17, 25 Ianuarie 2024
Daca nu ati semnat niciun contract, acesta nu este inregistrat in Revisal. Este interzis de Codul muncii sa fiti prezent la locul de munca inainte de semnarea CIM si inregistrarea acestuia.
Adeverinta de la medicul de familie nu tine loc de fisa de aptitudine emisa de un medic specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Fisa de aptitudine se emite in urma unei examinari medicale in vederea angajarii avand la baza solicitarea angajatorului cu precizarea factorilor de risc profesionali la care veti fi expus la locul de munca.
Anuntati angajatorul ca nu mai doriti angajarea la respectiva firma.
Unde este mentionat in Codul Muncii ca este interzis sa fi prezent la locul de munca inainte de semnarea c.i.m. si de inregistrarea lui ?
======

@ Negruzza1

Posibil sa existe un contract pe numele dvs , iar patroana sa-l fi intocmit cu intarziere ... dac este asa , atunci mergeti semnati -l si , totodata, depuneti notifivcare de incetare a lui in baza art.31 alin.3 C.mun., daca aveti perioada de proba inserata in contract.
Sunt un pic derutata acum datorită răspunsurilor diferite..
Credeam ca dacă nu semnez acel contract, nu are nici o valoare?
Mi s a întâmplat mai de mult să mi se trimită un CIM pe mail, cu nr de înregistrare, tot, de un alt angajator și sa se răzgândească acesta.. Deci nu am mai apucat să îl semnez și bănuiesc că l-au anulat, inchis, nu știu cum funcționează, dar mi au spus doar in mesaj cum ca să consider aplicația pt respectivul job închisă..

Întrebarea 2: semnarea ofertei de angajare, are vreo valoare legală? Cu obligații?
Ce se întâmplă dacă nu semnez contractul? Plătesc vreo amendă?
Menționez că nici nu am fost trimisă la medicina muncii până in prezent.

3: fara aviz de la medicina muncii, CIM este nul?
Acest aviz poate fi făcut doar de angajator în cazul in care locul de munca nu prezintă condiții deosebite sau sunt obligată sa merg la un anumit control?

4: unde se pot verifica angajatorii de către salariați, daca odată începuta munca, aceștia declară și ne plătesc taxele?

5.poate ne puteți atașa un link unde putem găsii documentele pe care angajatorul este obligat sa ni le prezinte la angajare și începerea lucrului efectiv.

Mulțumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2024
Negruzza1, utilizator
1. Un contract nesemnat nu are cum sa-si produca efectele ....eu m-am referit pe prezenta la munca... prestarea muncii fara incheierea unui c.i.m. inseamna " munca la negru".

2. Oferta de munca nu are valoare juridica, decat sub aspectul indeplinirii de catre angajator a obligatiei de informare a dv, anterior semnarii cim.
www.avocatnet.ro/forum/discu...

".... retragerea ofertei de muncă, în situaţia în care aceasta a fost deja acceptată de candidat, are consecinţe exclusiv de ordin material asupra angajatorului, în sensul că acesta va fi obligat să suporte consecinţele retragerii intempestive şi o eventuala plată de daune interese."
[ link extern ] /

3. art.27 Codul Muncii
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
...

art.57 C.mun.
....
(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege
....

Nulitatea contractului individual de muncă datorată lipsei certificatului medical poate fi acoperită prin prezentarea ulterioară a acestui document.

4. Cum poţi verifica, de acasă, dacă angajatorul îţi plăteşte contribuţiile la stat, lună de lună
[ link extern ]

5. In principiu, pentru angajare sunt necesare urmatoarele acte:
- copie B.I/ C.I.
- copie act de studii
- copie certificat casatorie / hotarare de divort
- copie certificat nastere/ copie certificate nastere copii
- declaratie cu persoanele aflate in intretinere, pentru calculul deducerii personala
- certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
- pentru unele posturi sunt este necesar si cazierul judiciar ..

Vedeti si
www.avocatnet.ro/content/art...

www.avocatnet.ro/content/art...

Însă angajatorul decide ce acte trebuie sa prezentați la angajare.
Vă mulțumesc frumos pentru răspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme contract de munca miha859 miha859 Buna seara, am mai multe intrebari legate de contractul meu de munca, care nu cred ca este tocmai legal... 1. Nu am fisa de post, desi am inteles ca este ... (vezi toată discuția)
Angajare salariat - apt de munca Mariralu Mariralu Am citit de curand chestia asta : http://legislatiamuncii.manager.ro/a/6235/examenul-medical-la-angajarea-in-munca.html - eu am intrebat la Itm - de acolo ... (vezi toată discuția)
Analizel pt angajare dady72 dady72 Imi puteti spune cand se fac analizele pt angajare?Inainte de semnarea CIM? (vezi toată discuția)