avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat din valoarea bunurilor imi revine la partaj,eu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat din valoarea bunurilor imi revine la partaj,eu fiind divortata si exsotul a decedat

Am divortat in1990,mi-au fost incredintati spre crestere si educare cei doi copii,care atunci aveau ,12 ani si 9 ani.Nu am facut impartirea de bunurii atunci,fiindca nu am avut bani,banii fiindu-mi necesari la cresterea si educarea celor doi copii.Nu au primit nici pensie alimentara fiindca tatal copiilor a fost dat afara din serviciu.Tatal copiilor moare in 2006 ,avem proces pe rol pentru partaj si mostenire,in acest proces intra ca intervenienti parinti defunctului si cer sa li se puna casa care este pe numele defunctului pe numele lor .Intrebare : 1)Pot primii parintii lui drept din casa care este pe numele defunctului din 1976,primita cu contract de intretinere de la bunici,care au decedat in 1982 ? 2)La partaj ce cota am eu din ceea ce am realizat in timpul casatoriei?{jumatate ,sau jumatate si din jumatatea defunctului inca o jumatate ? 3)La taxa de timbru cat la suta din valoarea bunurilor trebuie sa platesc,sau cum se calculeaza ?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 12:35, 2 Februarie 2010
buna seara!
contractul de intretinere este incheiat in timpul casatoriei dvs?
daca da este bun comun.
nu inteleg sub ce forma atatca parintii defunctului contractul de intretinere.
la succesiunea fostului dvs sot ar trebui sa vina cei 2 descendenti restul claselor de mostenitori fiind inlaturate.
taxa de timbru pt actiunea de partaj este de 3% si o plateste reclamantul.
In primul rand trebuie sa se faca partajul. Da, copii au dreptul la mostenire. Copii defunctului sa se adreseze unui notar public pentru deschiderea succesiunii. Parintii defunctului nu au nici un drept asupra mostenirii. Daca contractul de intretinere este facut inaintea casatoriei sotul supravietuitor nu are nici un drept asupra mostenirii, numai copii defunctului au acest drept.
intrucat la data decesului defunctului erati divortati, vocatie succesorala au in acest caz, descendentii defunctului. acestia ii inlatura de la succesiune pe parintii defunctului, astfel incat nu inteleg in ce calitate au intervenit acestia in cadrul procesului ??
copiii defunctului vor trebui sa dea declaratie de acceptare a succesiunii la notar, respectiv sa procedeze la dezbaterea succesorala .
socrii dvs. nu au nici o calitate pt. a cere atribuirea imobilului, obtinut de fostul sot in baza contr. de intretinere /
depinde daca casa este bun comun sau nu.daca actul de vanzare a fost incheiat in timpul casatoriei , aceasta poate fi adus la partaj.daca nu mostenitori ai defunctului sunt copii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ,succesiune anays18 anays18 cum se poate face act pe un apartament intreg, in cazul in care se dezbate succesiunea doar pt un parinte care a decedat ,cealalta parte a celuilalt parinte ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire cainebogdan cainebogdan Buna Ziua Acum 3 luni tatal meu a decedat . Tatal meu si mama mea au fost divortati de acum 25 de ani el recasatorindu-se ulterior. Tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)
Drepturile la moștenire după decesul fostului soț: cât îmi revine din garsoniera bun comun? Lidia.C Lidia.C Am achiziționat în timpul căsătoriei o garsoniera; am divorțat in1991 iar soțul a decedat în 1993.Având ratele pe numele meu, am achitat garsoniera și ... (vezi toată discuția)