avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Creanta prescrisa din 2005 si cesionata in 2006, unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Creanta prescrisa din 2005 si cesionata in 2006, unui boschetar pentru 1 dolar

Buna ziua!
Nu mai pomenesc de istoria unei tepe (cand aveam fabrica) in urma careia m-am pricopsit cu o chitanta semnata de mine pentru o suma care nu a existat. Asta s-a intamplat in 2000. Dar, nu de multa vreme, mai precis pe 13.03.06, Tribunalul Bucuresti a emis o decizie civila, prin care spune: ca la data respectiva, cererea de incuviintare a executarii silite s-a prescris, dreptul de executare silita a creantei constatate a inceput sa curga de la 30.05.2002, iar termenul de prescriptie s-a implinit la 30.05.2005, cf. art. 405 C.pr.civ. Deoarece creditorul a pierdut recursul, hotararea ramanand irevocabila, acesta si/a dat frau liber nervilor in camera de consiliu. Dar pana sa apara decizia in forma scrisa, a cesionat repede creanta pe 24.03.06, unui boschetar, pe un dolar, dupa cum ma amenintase. Tot creditorul a schimbat un pic infatisarea boschetarului, adica l-a determinat sa se spele si sa se imbrace curat, si l-a dus la un alt birou de executori judecatoresti. Nici notarul nici biroul de executori, nu aveau cunostinta de prescrierea termenului, cesionarul, declarand pe proprie raspundere ca termenul nu este prescris. De la biroul exec., mi-au spus ca pe ei ii intereseaza de fapt data cesionarii si nu trecutul creantei, asa ca au demarat spre tribunal cererea de incuviintare a altei executarii silite in favoarea boschetarului.
Dar, jud. exec., afland care este situatia, m-au indrumat spre tribunal, unde am predat copia deciziei de prescriere. Am dus-o pe 11 oct, sedinta a fost pe 12 oct, iar pe 16. oct. voi afla verdictul.
Care este pronosticul?
Se va tine cont de prescriere sau nu? Sau creanta din 2000 a primit la data cesionarii un nou termen si va trebui sa o iau cu luptele de la capat? (de data asta cu un betiv analfabet care este in stare sa omoare pentru 100 lei).
#-o:(#-o
Cel mai recent răspuns: Milos Alexandru , utilizator 01:05, 14 Ianuarie 2007
atata timp cat ai hot jud definitiva si irevocabila prin care s-a constatat creanta prescrisa.... nu ai de ce sa-ti faci griji. Termenul de prescriptie se calculeaza de la data nasterii dreptului de creanta si nu de la data cesionarii altfel ar insemna ca daca am cesiona la nesfarsit o creanta, debitorul ar fi la nesfarsit dator altcuiva.
Degeaba a dat boschetarl declaratie pe propria raspundere ca nu s-a implinit termenul de prescriptie ca se poate spala pe cap cu creanata cesionata.B-)
Mai mult, daca tii neaparat pot sa-l si dai in judecata pe boschetar ca a incalcat 292 Cod pen , declarand fals in fata notarului si asa sa scapi de boschetar ca sa nu mai vina dupa tine daca ai teama asta ;)
Doamne ajuta! Multumesc pentru incurajare, raspunsul primit este echivalent cu paharul de apa oferit cuiva mort de sete. Luni voi sti mai multe! Sa auzim de bine!
cu placere si bafta muulta!:)
Astazi am mers la tribunal sa aflu verdictul. Sa fie oare de bine faptul ca nu s-a pronuntat nimic ci s-a dat un nou termen pe 26 oct. ? (Ceea ce am adaugat eu la dosar a fost f. din scurt, cu o zi inainte de termenul initial.)
ati pus concluzii pe fond la termenul anterior de va asteptati sase pronunte instanta?

Alte discuții în legătură

4 incheieri admise si una respinsa plus decizia de la recurs de respingere georgetta9 georgetta9 La istoria creantei cesionate boschetarului: In perioada 18 - 24 nov. 2005, s-au solicitat in secret fata de mine, aprobari de exec. silita pentru ... (vezi toată discuția)
2. creanta prescrisa din 2005 si cesionata in 2006, unui boschetar pentru 1 dolar georgetta9 georgetta9 In urma recursului la prescriere, dupa emiterea deciziei Tribunalului Bucuresti ramasa definitiva, stiind ca daca ar fi solicitat apel in anulare ar fi ... (vezi toată discuția)
Sos! recursul "debitorului" este posibil sau nu? georgetta9 georgetta9 Deci: exista o decizie prin care tribunalul de recurs a statuat prescrierea. Ea a fost irevocabila si a ramas definitiva prin neatacarea ei. Dar ... (vezi toată discuția)