O persoana fizica a incheiat in anul 2022 un antecontract de vanzare-cumparare al unui imobil in valoare de aprox. 330 000 RON, iar in 2023 mi-a cesionat acest antecontract, restituindu-i suma investita initial. Am facut toate platile ramase spre dezvoltator in anul 2023 (60% din suma) urmand ca sa incheiem contractul de vanzare-cumparare in fata notarului in anul 2024. Pretul imobilului include cota de TVA redusa de 5% (conform legii in vigoare in 2022), insa aceasta cota a crescut la 9%. Inteleg ca actele juridice care au ca obiect plata în avans incheiate in 2023 sunt exceptia pentru care se va aplica acea cota redusa de 5% insa as dori sa stiu daca actul de cesiune si platile din 2023 fac parte din exceptia descrisa mai sus, pentru care se aplica TVA 5%. Multumesc!
Da pentru ca e alta persoana fata de cea initiala care a facut platile (60%) toate in 2023 urmand ca livrarea sa aiba loc in 2024 cand se va face contractul autentic. Se va factura cu 5% pt ca sunteti in normele trabzitorii din Legea 296/2023.