Buna seara.Am cumpăr o casa acum 9 ani și fostul soț are uzufruct viager eu sunt proprietara .Se poate anula drept lui de uzufruct viager ținând cont că timp de 2 ani i-am trimis bani din UK sa plătească o datorie la banca și nu a plătit. A ajuns casa la executor judecătoresc și am dovezi cum i-am trimis bani sa plătească.dupa toate acestea am divorțat
Bună seara ! Art. 747 Cod civil reglementează trei cazuri de stingere a uzufructului bazate pe atitudinea culpabilă a uzufructuarului, şi anume:
a. atunci când uzufructuarul abuzează de folosinţa bunului;
b. uzufructuarul aduce stricăciuni bunului primit în uzufruct;
c. uzufructuarul lasă bunul să se degradeze.
În toate aceste cazuri, stingerea uzufructului operează la cererea nudului proprietar şi au la bază ideea de culpă a uzufructuarului.
În toate cazurile reglementate de dispoziţiile art. 747 Cod civil, sancţiunea stingerii uzufructului este dispusă de către instanţa de judecată.
În funcţie de gravitatea faptelor, instanţa poate dispune fie stingerea uzufructului, fie preluarea bunului de către nudul proprietar, cu obligaţia lui de a plăti uzufructuarului o rentă pe toată durata uzufructului.
Apoi, art 748 vorbește de stingerea uzufructului în caz de pieire a bunului.
Situația expusă de dumneavoastră nu se mulează perfect pe cazurile enunțate de legiuitor.
Presupune să aveți un avocat f bun care să demonstreze că situația dumneavoastră e similară celei avute în vedere de legiuitor la art 748.