Buna ziua!
De 1 an si 9 luni am inchiriat apartamentul unei familii. La sfarsitul lunii Decembrie 2023, nu mi-au platit din suma totala datorata, in jur de 400 lei, pentru ca nu au dispus de toti banii, urmand ca la sf lunii Ianuarie sa ii primesc pe toti, La sfarsitul lunii Ianuarie, nu am mai primit nimic in cont si nici vreun mesaj sau apel telefonic.
Crezand ca s-a intamplat ceva (gen spitalizari, probleme in familie, asa cum au mai avut), nu i-am deranjat. decat dupa 5 zile de la termenul de plata. Foarte senin, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, mi-au comunicat ca mi-i vor da. Am insistat sa imi dea un termen, deoarece cf contract semnat impreuna, ultima zi din luna este termenul. Nonsalant, mi-au spus la sfarsitul lunii. Deoarece mi s-a parut deplasar si lipsit de bun simt cum au procedat, le-am comunicat, scris si telefonic, la sfarsitul lunii Februarie sa elibereze apartamentul (conform contract semnat si inregistrat la ANAF, - "Neplata chiriei in termen de 30 zile, constituie o incalcare a contractului, proprietarul avand dreptul sa rezilieze contractul de inchiriere fara nicio alta formalitate).
Ieri, pentru ca mi-a sosit preaviz de deconectare pe motiv de neplata a curentului electric, le-am transmis pe whatsaap si i-am si sunat. Le-am explicat ce inseamna acel preaviz, si ca urmeaza sa vina si cel de gaze, care este in aceeasi situatie. In urma discutiei mi-au comunicat ca din pacate, nici la sfarsitul lunii nu Februarie nu au cum sa imi plateasca, pentru ca nu au bani. Sincer sa fiu, eu tot speram ca vor face rost de bani si vor plati la sfarsitul lunii Februarie, insa se pare ca nicio sansa,
In aceste conditii le-am spus ca pe data de 29 Februarie sa elibereze apartamentul la care ei mi-au spus ca ei nu unde sa plece cu copii si ca nu vor pleca! Astazi le-am dat mesaj si pe whatsapp si am insistat sa elibereze apartamentul pe data de 29 Februarie.
Avand in vedere ca au si copii am ales sa ii las pana la sfarsitul lunii sa isi gaseasca o alta chirie. De la ei, niciun raspuns la mesaj, doar mesaj vazut.
Cum este de procedat in acest caz ? Trebuie sa merg la Politie intai, inainte de a merge la apartament, in conditiile in care ei au spus clar ca nu vor elibera apartamentul ? Voi avea probleme cu ei pentru ca sigur vor refuza sa elibereze apartamentul. Mi-au si spus clar ca nu au unde sa mearga!
Va multumesc!
În conformitate cu art. 1798 alin. (1) din Codul civil, contractul de locațiune încheiat prin înscris sub semnătură privată și înregistrat la organele fiscale, precum și cel încheiat prin înscris autentic, pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile prevăzute în contract are caracter executoriu.
Evacuarea se poate face rapid odata constatata neindeplinirea platii chiriei efect al incetarii contractului inainte de termen. De aceea exista o procedura mai eficienta de care puteti uzita .
Totodata trebuie sa va adresati executorului judecătoresc, în baza acestui contract de închiriere încheiat sub semnătură privată și înregistrat la ANAF intrucat are titlu executoriu pentru plata chiriei și a utilităților. Prin urmare, o cerere de executare silită pentru recuperarea sumei datorate de chiriaș cu titlu de chirie și utilități.