avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Trotuar construit pe terenul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Trotuar construit pe terenul meu

Buna seara,

In decembrie 2023 am cumparat un teren de 500 mp in Buftea. Firma care a facut masuratorile, a constatat ca trebuie actualizat cadastrul. Din masuratorile facute reiese ca primaria a intrat peste teren cu 85 cm in lungime - 12 mp , construind un trotuar. Firma care face cadastrul a zis ca trebuie sa fac o declaratie notariala pentru noua suprafata a terenului, cu alte cuvinte o suprafata mai mica a terenului, ca altfel nu pot sa actualizeze cadastrul, intrand peste o portiune din trotuar construita pe terenul meu. Normal ca nu o sa fac asa ceva, insa daca apelez la alta firma si imi spune acelasi lucru, alti bani dati degeaba… cum se procedeaza legal in aceasta speta?
Cel mai recent răspuns: ralucaioana20 , utilizator 17:13, 18 Februarie 2024
Buna seara,
Se da o declaratie la notar !

trandafir2 a scris:

Buna seara,
Se da o declaratie la notar !

Am scris mai sus ca nu vreau sa dau declaratie la notar, ca sunt de acord cu noua suprafata a terenului mai mica cu 12 mp ! Primaria a construit abuziv o portiune din trotuar pe terenul meu si eu acum le fac cadou ! Am alt teren lipit de acesta, unde am si casa si cand au facut trotuarul, acum 10 ani, eu construiam casa si la terenul vechi nu sunt probleme/ nu au avut cum sa intre si pe terenul vechi cu trotuarul. Pe toata strada trotuarul nu are aceleasi dimensiuni, in unele portiuni este mai ingust unde sunt case si unde este doar teren mai lat, pentru ca au intrat peste terenul proprietate privata.
Doamna, am vazut ce ati scris mai sus. Dar totodata ati intrebat si „cum se procedeaza legal in aceasta speta?”. Legal, probabil ca primaria va uzita de legea exproprierii pentru lucrari de utilitate publica. Eu v-am spus varianta scurta. Dvs, vrei probabil varianta lunga, si cu sanse de succes minuscule. Probabil ca va incepe un razboi in instanta de judecata, intre dvs si primarie, cu legea de partea primariei, si cu posibilitatea exproprierii terenului de partea lor, si peste 5 ani cand se va termina procesul o sa spuneti ca mai bine dadeati o declaratie la notar si nu va durea capul.
Pe scurt cam la asta se rezuma povestea. Dar apelati la un avocat care sa va analizeze problema in concret.
Buna ziua,

Primaria poate sa invoce exproprierea de utilitate publica retroactiv, trotuarul fiind construit pe terenul meu acum 10 ani? Nu a existat si nu exista nicio hotarare luata de autoritati privind exproprierea. Sunt niste etape legale pe care primaria trebuia sa le respecte - legea 255/ 2010 pentru a uzita de legea exproprierii. In acest caz nu exista nicio hotarare luata de autoritati, nu mai vorbim despre etapele ulterioare care trebuie respectate pentru expropriere. Au zis ca trebuie sa merg la notar si sa dau o declaratie, ca sa scape ei basma curata si eu sa pierd o suprafata din teren, ocupata abuziv. Daca era vorba de expropriere de utilitate publica, primaria trebuia sa emita o decizie in acest sens si atunci lucrurile erau clare.

interventie moderator : a nu se cita in integralitate mesajele imediat anterioare
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Februarie 2024
trandafir2, moderator
Da doamna, dvs aveti dreptate (si eu va dau dreptate) mergand pe o logica sanatoasa si normala, insa aici, in speta dvs din start nu discutam despre normalitate. Eu v-am dat doar un exemplu cu exproprierea, o varianta de lucru, pentru ca normalitatea este pe cale de disparitie. Da, probabil nu exista un HCL inca, sau nu va exista deloc. Nu stiu, poate trec utilitati pe acolo, poate nici dvs nu cunoasteti. Dar dvs nu trebuie sa ma convingeti pe mine, stiu ca de fapt incercati sa va convingeti singura ca trebuie facuta o aparare acolo, ca asa este firesc, etc.
Haideti sa va dau alta varianta de lucru. Dvs ati cumparat in 2023. Trotuarul era acolo de 10 ani. Dvs ati cumparat acea stare de fapt si nu alta. Aveti deschisa o actiune contra vanzatorului, o garantie contra evictiunii. Primaria poate sa invoce acest aspect (deci este o alta ipoteza de lucru).
Din ce spuneti dvs, ar reiesi ca gardurile pe horatul de la strada nu sunt aliniate, unele mai in fata altele mai in spate, Corect?
In fine, stiu ca acum este calda problema si vedeti lucrurile intr-un anumit fel. Din acest motiv am si spus ca ar trebui sa apelati la un avocat care sa va analizeze problema in concret. Concretul are multe fațete.

(voi sterge citarea anterioara pentru ca nu se justifica citarea unui mesaj anterior si incarca discutia)

Alte discuții în legătură

Teren traversat de drum marius_m@post.ro marius_m@post.ro Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urm speta: In anul 2005 am cumparat un teren, in anul 2007 am cumparat un alt teren si am alipit cele 2 ... (vezi toată discuția)
De ce notarii nu tin cont de titlurile de proprietate ? am titlul ... skoda2022 skoda2022 De ce notarii nu tin cont de titlurile de proprietate ? Am titlul de proprietate si act de vanzare cumparare pe apartamentul care a fost al parintilor mei. De ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine cadastru pentru un teren in pipera? cloghin cloghin Buna ziua, Avem un teren proprieate, in Pipera (vis-a-vis de cartierul ANL Henri Coanda), pentru care incercam sa facem cadastrul. Terenul provine dintr-un ... (vezi toată discuția)