avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Acţiunea pentru repararea pagubei privind durata ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Acţiunea pentru repararea pagubei privind durata nerezonabila a procesului penal

Buna ziua. Am cateva întrebari punctuale privind etapele ce trebuie parcurse:
1. pentru a formula acţiunea pentru repararea pagubei privind durata nerezonabila a procesului penal intai trebuie formulata la Judecatorie, plangerea privind durata procesului?
2. hotărârea instanţei de judecată privind durata procesului este definitiva? Unde mai poate fi atacată?
2. in cazul in care se confirma durata nerezonabila a procesului,
potrivit art 541 , alin (2) acţiunea pentru repararea pagubei poate fi introdusă în termen de 6 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii instanţei de judecată?
3. instanta la care se adreseaza acţiunea pentru repararea pagubei este Tribunalul?
4. daca petentul are domiciliul in alta localitate decat cea in care s-a desfasurat procesul, toate actiunile se formuleaza institutiilor unde s-a judecat cauza?
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2024
Marcel2017, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:01, 12 Aprilie 2024
Cum argumentati afirmatia facuta: Admiterea unor astfel de actiuni in favoarea persoanelor vatamate prin infractiuni ar crea precedente periculoase.
De ce acțiunea în răspundere civilă delictuală, întemeiată pe art. 1349 din noul Cod civil (art. 998-999 din vechiul Cod civil), ÎN OPINIA DVS nu constituie o cale de atac eficientă pentru a denunța durata excesivă a procedurilor desfășurate în fața instanțelor penale sau civile.
Multumesc.

trandafir2 a scris:

Sa inteleg ca nu exista posibilitatea de solutionare a unei astfel de plangeri decat la CEDO? Multumesc.

Eu nu am spus asa ceva. Cine sau cei care au afirmat cele de mai sus, trebuie sa isi motiveze afirmatia.
Opinia mea sincera este ca discutia aceasta duce catre nimic (in afara de sperante incerte si deșarte).
Admiterea unor astfel de actiuni in favoarea persoanelor vatamate prin infractiuni ar crea precedente periculoase.

Cum argumentez afirmatia facuta? O argumentez in contextul parcurgerii in sens teleologic si sistematic si logic a textului discutiei, in integralitate, si nu scoasa din contextul discutat, si nu adaugat de text peste text.
Recititi discutia si veti vedea ca la prima dvs intrebare v-am spus:
Nu exista actiunea pentru repararea pagubei privind durata nerezonabila a procesului penal!
Apoi, ati postat cu copy paste un text luat de undeva de pe net,, din care apoi, singur,, ati deviati discutia catre CEDO, intrebandu-va/intrabandu-ma (a se vedea mai sus) : Sa inteleg ca nu exista posibilitatea de solutionare a unei astfel de plangeri decat la CEDO? Multumesc.
La care, v-am raspuns ca:
Eu nu am spus asa ceva. Cine sau cei care au afirmat cele de mai sus, trebuie sa isi motiveze afirmatia.
Opinia mea sincera este ca discutia aceasta duce catre nimic (in afara de sperante incerte si deșarte).
Admiterea unor astfel de actiuni in favoarea persoanelor vatamate prin infractiuni ar crea precedente periculoase.
Ce inseamna asta? Inseamna ca daca toate persoanele din europa, nemultumite de procedura judiciara nationala ar putea sa mearga la cedo si sa obtina despagubiri pentru pretinse daune evitand legislatia nationala, ar fi de neacceptat. Ei bine asa ceva, nu este nici normal si nici procedural si nu se va intampla niciodata. Sper ca am fost mai clar acum.

2) Chestiunea cu : De ce acțiunea în răspundere civilă delictuală, întemeiată pe art. 1349 din noul Cod civil (art. 998-999 din vechiul Cod civil), ÎN OPINIA DVS nu constituie o cale de atac eficientă pentru a denunța durata excesivă a procedurilor desfășurate în fața instanțelor penale sau civile.
Iar, adaugati la text adaugati la text adaugati la text. Ati luat o propozitie de mai sus, ati mai pus un cuvant acolo, si ma intrebati pe mine de unde am opinia cutare. Care opinie? Care instanta civila? Dvs sunteti in procesul penal. Ati parasit instanta penala si ati mers in instanta civila pentru rezolvarea problemei dvs concreta? Nu. Probabil ca nu ati facut-o. Asteptati solutia din penal? V-a tinut ceva sa nu mergeti in civil? S-a tergiversat procesul in civil? Mai mult decat altele?

DE ce nu este „o cale eficienta” ? Pentru ca este neintemeiata poate chiar inadmisibila. Pe scurt, pentru ca dvs, cu problema dvs, nu va incadrati in situatiile de temeinicie prin care sa puteti sa solicitati ceea ce doriti dvs sa solicitati.
Eu va inteleg nemultumirea, problema, trauma personala, dar si faptul ca incercati sa gasiti adepti ai ideii dvs ca un fel de sprijin/suport, insa desi empatizez cu dvs, strict tehnic si juridic nu pot sa va induc sperante desarte, si asa cum spuneam mai sus discutia aceasta duce catre nimic (in afara de sperante incerte si deșarte).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rasp delictuala contract de asistenta jur CI Ioana Butan CI Ioana Butan S-a depus impotriva clientului o plangere pt savarsirea infractiunii de inselaciune. A fost incheiat un contr de asistenta juridica pentru reprezentarea ... (vezi toată discuția)
Rasp civ delictuala??? un transportator imi aduce niste utilaje in port; in contractul cu acesta scrie ca transportatorul nu raspunde de eventualele daune ce s-ar produce la ... (vezi toată discuția)
Codul penal cadru legal texacos texacos sunt sau nu pedepsite hartuirea si calomnia si care este cadrul legal? ce articole din C. pen. inlocuiesc pe acestea? (vezi toată discuția)