avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... legalizare sentinta pentru predare permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

legalizare sentinta pentru predare permis

Pe scurt: am contestat retinerea permisului pt neacordare prioritate pietoni, apoi mi-am retras contestatia, la primul termen s-a decis ca sentinta de suspendare a permisului ramane valabila.; am avut drept la 15 zile de recurs dar nu am facut.

Acum: am sunat la arhiva judectoriei si am intrebat cand primesc si eu acasa o hartie ceva cu decizia definitiva si irevocabila. Mi-a zis ca nu asa se intampla cu pt ca o sentinta sa fie luata in calcul, trebuie eu sa ma duc sa o legalizez (cu timbru si taxa), ea sa fie stampilata ca definitiva si irevocabila si sa ma duc apoi cu sentinta legalizata la politie si sa predau carnetul.

Oare chiar atat de stupid este sistemul? Adica eu nu primesc nici o hartie cu decizia definitiva si irevocabila decat daca ma duc eu sa o legalizez? Si mai mult, sa o legalizez eu ca sa ma duc sa imi predau permisul, adica politia sta in baza mea sa fiu eu corect, altfel nu primesc nici o sentinta?

Curiozitatea mea este una singura: ce se intampla daca nu ma duc sa legalizez nimic? Practic, daca eu nu sunam si nu ma intereseam de unul singur, eu asteptam o hartie cu decizia pana la adanci batraneti inseamna.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 16:13, 3 Februarie 2010
Fiind vorba despre o hotarare(decizie) definitiva,aceasta nu se mai comunica partilor.
Comunicarea unei sentinte se face pentru a fi luata la cunostinta de catre parte si pentru ca aceasta sa isi exercite calea de atac,recursul sau apelul in termenul prevazut de lege,socotiti de la data primirii acesteia.
In cazul hotararilor definitive (neatacabile cu recurs sau apel) intra in sarcina dvs.obtinerea lor,
Este dreptul dvs. sa procedati cum doriti,dar nepredarea permisului in termen de 15zile de la ramanerea definitiva a unei hotarari,atrage prelungirea duratei de suepndare cu 30 de zile(art 4 si 5 din C.rut)
Ok, dar decizia definitiva si irevocabila devine in momentul in care este legalizata?
Adica cum stiu eu ca este decizie definitiva? Trebuie sa primesc o hartie oficiala ceva pt ca sa stiu momentul in care imi incep cele 15 zile in care trebuie sa predau permisul. Altfel de unde sa stiu eu cand este ziua exacta in care decizia a devenit definitiva si irevocabila?
In mod normal ar trebui sa o primiti in posta.
Daca nu s-a intamplat acest lucru va trebui sa mergeti la arhiva Judecatoriei unde a avut loc procesul si sa cereti o copie a acestei hotarari. Ea nu devine definitiva si/sau irevocabila prin legalizare!
Puteti consulta starea dosarului dvs. si on-line la adresa [ link extern ] /

Sfatul meu, prietenesc, este sa nu conduceti in aceasta situatie pentru ca nu veti face decat sa va agravati situatia! ;)
Decizia este definitiva prin lege.
Din nefericire,principiul de drept"nimeni nu poate invoca necunoasterea legii"este valabil si in cazul dvs.
De altfel aveati posibilitatea de a verifica pronuntarea ,fie in instanta ,fie pe portalul instantelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere suspendare permis conducere danut13 danut13 In cati ani se prescrie suspendarea permisului de conducere? Amenda luata in 2007, contestatie in 15zile, recurs, pierdut in 2008 dupa 1an si 3luni de la ... (vezi toată discuția)
Sentinta definitiva yvon yvon Buna ziua, in data de 08.06.2011 ar fi 30 de zile de la primirea sentintei de divort (a fost apel). Daca nu se face recurs la ea, in ce conditii pot obtine ... (vezi toată discuția)
Termen predare carnet dupa pronuntarea sentintei ContSters275732 ContSters275732 am contestat un proces verbal de contraventie la legea circulatiei,iar instanta a respins plingerea ca fiind neintemeiata cu drept de recurs in 15 zile,eu nu ... (vezi toată discuția)