avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea (deces) de catre copii a datoriilor facute ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea (deces) de catre copii a datoriilor facute de parinti la banci

Am urmatoarea situatie:
- am 25 ani, fiica unica, locuiesc impreuna cu mama in casa parintilor mei;
- tata a decedat in decembrie - infarct; erau divortati, divort pronuntat in urma cu patru luni, in care nu s-a luat in discutie si partajul casei, doar divort prin intelegere de ambele parti; in urma decesului am constatat ca tata avea datorii la 4 banci, datorii garantate numai cu veniturile, fara a fi ipotecata sau implicata casa in vreun fel in contractele dintre el si banca; banca, in urma constatarii decesului, mi-a solicitat sa fac platile; l-am prezentat actele de deces si am insistat ca nu am nicio legatura cu aceste credite; mi s-a spus ca datoriile se mostenesc si ca sunt bun de plata; mentionez ca mama nu are venit, este casnica, deci in intretinerea mea; nu am facut inca nicio succesiune, pentru ca nu stiu cum este mai bine sa procedez si apelez la dumneaoastra pentru un sfat autorizat: CUM SA SCAP DE ACESTE DATORII, ASTFEL INCAT, EU SI MAMA SA NU RAMANEM PE DRUMURI; Va multumesc si astept cu nerabdare un semn de la dumneavoastra. Cu stima, Florentina
Cel mai recent răspuns: ContSters63637 , utilizator 08:42, 3 Februarie 2010
Cred ca trebuie sa va cautati avocat, sa il consultati verbal si sa vada si actele.
Poate ca ar exista o varianta dar este foarte complicata si va trebuie probe.

Pe de alta parte, daca datoriile depasec valoarea mostenirii nu ar trebui sa o acceptati.Dar tot va trebuie avocat sa analizeze cum ar fi mai bine.

avocat Claudiu Lascoschi
buna dimineata!
in situatia dvs poate cel mai indicat este sa acceptati succesiunea sub beneficiu de inventar=sa raspundeti de pasivul succesoral(datorii) numai in limita activului.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
ContSters97658, utilizator
1. Locuinta a fost dobandita de parinti in timpul casatoriei ? Daca aceastra este situatia atunci banca ar avea un drept doar asupra unei cote din locuinta in functie de aportul tatalui la dobandirea acesteia.
2. Datoriile se mostenesc impreuna cu bunurile din masa succesorala insa termenul de optiune succesorala (termenul in care aveti dreptul sa optati daca acceptati sau nu mostenirea) este de 6 luni. Pana la implinirea acelui termen aveti dreptul sa va socotiti ce veti face.
3. Pana atunci ascultati sfatul colegului Lascoschi si mergeti sa consultati un avocat.
4. Important!!! Pana nu consulati un avocat, indiferent de presiunile bancii, nu platiti nimic (plata poate fi considerata ca o acceptare a mostenirii sin din acel moment sunteti bun de plata). De asemenea daca acceptati mostenirea sub beneficiul de inventar va asumati datoria tatalui in limita cotei sale din imobil.
dupa stiinta mea, toate creditele sunt insotite de o asigurare de viata a debitorului. s-ar putea sa nu trebuiasca sa platiti ceva, in conditiile existentei acestei asigurari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declartie acceptare succesiune elenaelisa elenaelisa Va rog sa-mi dati un sfat cum sa procedez pt a face un certificat de mostenitor cu costuri cat mai mici. Am inteles ca trebuie facuta aceasta declaratie si ... (vezi toată discuția)
Cine plateste creditul la banca in caz de deces? marinakarina72 marinakarina72 Buna seara,tatal meu a decedat in urma cu doua saptamani si am aflat ca avea un credit la banca de 11 milioane(lei vechi).As dori sa stiu ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorie sot decedat? iuliacrissy iuliacrissy Va rog sa ma ajutati!Tatal meu a decedat in 2009 si de atunci o tot suna pe mama de la o frima de recuperari cum ca tata ar fi avut ceva card de credit si nu a ... (vezi toată discuția)