Buna!
Iata un citat din lege, in care vei gasii raspuns la intrebarea ta:
ANEXA 2 la normele metodologice
CRITERIILE MINIME pentru eliberarea brevetului de turism E = Director de restaurant :
1.Cetăţenie
Să îndeplinească una dintre următoarele condiţii
- să fie cetăţean al României
2. Pregătire profesională
2.1Să fie posesor al unui atestat *1) de limbă străină de circulaţie internaţională
2.2 Să fie absolvent cu examen de licenţă al unei facultăţi acreditate cu profil de şi să facă dovada unei activităţi în turism de minimum 2 ani sau a absolvirii unui curs de formare managerială specific funcţiei, cu o durată de cel puţin 6 luni, efectuat dupa data de 1 ianuarie 1990, organizat de instituţii autorizate."
2.3.Să fie absolvent cu examen de licenţă al unei facultati acreditate sau al unui colegiu universitar şi să facă dovada unei activităţi în turism *2) de minimum ...... ani în una dintre functiile:
a) 2ANI - funcţie de conducere în societăţi comerciale din domeniul turismului, cu excepţia sectorului administrativ
b) 2 ANI - funcţii de specialitate în Ministerul Turismului sau în asociaţii profesionale din turism**)
c) 3 ANI - funcţii de specialitate în societăţi comerciale de turism, cu exceptia sectorului administrativ
d) 3 ANI - recepţioner
e) 3 ANI agent de turism
f) 4 ANI lucrător gestionar în alimnetaţia publică bucătar, barman cu gestiune, gestionar
g) 5 ANI - şef de sală
2.4. Să fie absolvent al unei şcoli postliceale în domeniul turismului, cu durata de 1-2 ani sau al unui liceu cu profil de turism şi să faca dovada unei activităţi în turism de minimum .... ani în una dintre funcţiile:
a) 3 ANI - funcţii de conducere în societăţi comerciale din domeniul turismului, cu excepţia sectorului administrativ SAU funcţii de specialitate în Ministerul Turismului sau în asociaţii profesionale din turism
b) 4 ANI funcţii de specialitate în societăţile comerciale de turism, cu excepţia sectorului administrativ sau - recepţioner sau - agent de turism sau - şef de unitate, tehnolog în alimentaţia publică
c) 6 ANI - lucrător gestionar în alimentaţia publică (bucătar-gestionar, barman cu gestiune sau şef de sală)
2.5. Să fie absolvent de liceu
Să facă dovada unei activităţi în turism de minimum ... ani în una dintre funcţiile:
a) 5 ANI - lucrător gestionar în alimentaţie publică (şef sală, tehnolog în alimentaţie, barman cu gestiune, bucătar-gestionar)
b) 6 ANI - ospătar sau barman
Dvs, fiind absolvent de scoala profesionala in alt domeniu decat turismul, nu va incadrati in nici una din pregatirile profesionale mentionate la punctul 2. Cel mai aproape sunteti din punct de vedere al pregatirii profesioanle de punctul 2.5.
Astfel, in conditiile OMT nr. 170/2001, puteti obtine brevetul in turism daca indepliniti conditiile cumulative: experienta si pregatire profesionala,
Puteti sa obtineti acest brevet de turism si sa ocupati functia de director de restaurant doar la terminarea liceului, daca aveti experienta de 6 ani in functia de ospatar sau 5 ani in functia de sef de sala.
Pentru mai multe informatii puteti sa contactati un reprezentant al AUTORITATII NAŢIONALE PENTRU TURISM la : Tel. 021 - 410.12.95 sau sa va documentati pe baza legala, citind legislatia aplicabilă la:
LICENŢE ªI BREVETE DE TURISM
- Hotărârea Guvernului nr. 238 / 2001
- Ordinul Ministrului Turismului nr. 170 /2001
- ORDIN Nr. 691 din 26 septembrie 2002
- Ordinul Ministrului Turismului nr. 910 / 2002
Cu privire la documentatia care va atesta experienta profesionala, orice fel de contract de munca pe postul de ospatar sau sef de sala va este folositor. Daca este redactat intr-o limba straina, acesta trebuie dus la un traducator in vederea traducerii, precum si la un notar in vederea legalizarii.
Actele necesare pentru obtinerea brevetului de turism ca director de restaurant, sunt:
• cerere (2 exemplare);
• curriculum vitae;
• copie de pe actul de identitate;
• copii de pe actele care atestă pregătirea profesională;
• copii de pe documentele de atestare a perioadei lucrate în turism;
• atestat de limbă străină de circulaţie internaţională;*
• certificat de cazier judiciar.
De asemenea, puteti apela la serviciile unei agentii de consultanta. Cea mai cunoscuta agentie de consultanta care se ocupa cu obtinerea licentelor de turism si a brevetelor/atestatelor de turism este Biroul de Consultanta
“Master Business”din Brasov, B-dul Grivitei nr.57,Tel-fax: 0268420905; 0722910422 sau 0741657495.
Mult succes!
La pregatirea dvs profesionala, dupa cum am mai spus si mai sus, sunteti incadrat la punctul 2.5. Acestea fiind spuse, puteti sa obtineti acest brevet de turism si sa ocupati functia de director de restaurant doar la terminarea liceului, daca aveti experienta de 6 ani in functia de ospatar sau 5 ani in functia de sef de sala.
Un an cu jumatate de norma este echivalentul unei jumatati de an cu norma intreaga, astfel mai aveti nevoie de 3 ani si 6 luni de lucru cu norma intreaga in functia de sef de sala sau 4 ani si 6 luni de lucru cu norma intreaga in functia de ospatar .