avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... EXPERTIZA MEDICO LEGALA
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

EXPERTIZA MEDICO LEGALA

In timp ce ma deplasam prin spatele unui bloc eu si un prieten am fost atacati de 8 baieti, am avut proasta inspiratie sa scot cutitul pe care il aveam in buzunar uitat de la serviciu(paznic in timp de noapte)....asadar din victima am devenit inculpat.In procesul penal (incadrare a fost de tentativa de omor calificat) am cerut reexpertiza medico legala a victimei si mi-a fost refuzata. Tin sa explic faptul ca victima a avut o intepatura de 2cm latime si 1,2cm adancime, neavand nici un organ atins, 20 de zile de spitalizare (7 la spital + 13 acasa) concluzia a fost - lovitura i-a pus viata in pericol de unde a rezultat si incadrarea judiciara.Am inteles ca pot face aceasta expertiza in particular. Ma puteti ajuta cu numele unei clinici particulare, sau vreun sfat cum sa procedez mai departe?
Cel mai recent răspuns: ContSters126857 , utilizator 12:15, 6 Februarie 2010
Probatoriile solicitate de parti sunt la latitudinea instantei, care apreciaza in baza art.67 c.pr.pen.,asupra concludentei lor in solutionarea cauzei. In masura in care instanta se va pronunta printr-o hotarare fara sa admita cererea de efectuare a unei noi expertize medico-legale(pentru ca fost efectuata una in cadrul urmaririi penale,cea care a dus si la stabilirea incadrarii juridice),masura luata de instanta poate fi sau nu poate fi considerata un motiv de recurs.
Desi tardiva ca discutie,problema care se pune este portul cutitului,pentru ca motivarea ca sunteti agent de paza,nu prea sta in picioare ,pentru ca acestia nu sunt dotati cu arme albe.
Eu cred ca avocatul care va apara putea solicita obiectiuni la expertiza efectuata si care a dus la stabilirea incadrarii juridice pentru care ati fost dedus judecatii,dar numai daca existau motive reale.
Orice expertiza ati dori dvs.sa efectuati in particular,desi partea vatamata nu poate fi obligata sa participe la ea,nefiind dispusa in mod oficial de instanta,ar constitui in cel mai bun caz,o proba extrajudiciara care nu ar prea avea relevanta.
Eu cred ca in situatia dvs.aceasta problema revine apararii care adopta "tactica judiciara"in functie de starea de fapt si cea de drept retinute in dosar
Nu ne-ati spus in ce zona a fost lovitura? Ati invocat excesul scuzabil in favoarea dvs (depasirea legitimei aparari din cauza tulburarii ce v-a fost pricinuita de grupul de 8)

expertiza medico-legala nu se face in particular adica in sistemul privat.Singura institutie abilitata este INML in Bucuresti sau serviciile medico-legale in provincie.
ceea ce puteti face dvs.este sa cereti sa fiti reprezentat de un expert medico-legal parte.lista este in cadrul IML.
in functie de nr.de zile de ingrijiri medicale si de consecintele loviturii se stabileste incadrarea juridica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agresorul victima Stefan_Lazar Stefan_Lazar un prieten a forst atacat de un individ ce avea cutit. opunand rezistenta prietenul a reusit sa-l deposedeze pe individ de acel cutit dar prin acea deposedare ... (vezi toată discuția)
Exces justificat/scuzabil de legitima aparare maite21 maite21 As dori sa-mi expuneti 2 situatii in care intr-o ipostaza se poate invoca excesul justificat de legitima aparare, iar in alta un exces scuzabil.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Expertizele medicale melinaR melinaR buna am si eu citeva intrebarii legate de expertizele medicale in procesele penale ,din cite am inteles eu pe baza cercificatelor medico-legale se stabilesc ... (vezi toată discuția)