avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \"Salut! Am următoarea problemă. Mamei mele la o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"Salut! Am următoarea problemă. Mamei mele la o proprietate ...

"Salut! Am următoarea problemă. Mamei mele la o proprietate de la țară i s-au furat 20 de salcami de către o vecină. Vecina a construit și un gard care trece peste proprietatea noastră. Poliția a făcut dosar penal, însă nimic altceva (se cunoaște bine cu polițistul din comuna). După multe insistențe și drumuri, am adus un expert cadastrist care arată că vecina a tăiat copacii din proprietatea noastră, însă Poliția și procuratura nu fac nimic. Am fost la Garda Forestieră să facă un proces verbal de numărare a cioatelor și cubajul materialului lemnos. Surpriză, Garda Forestieră face un proces verbal în care se precizează diametrul încrucișat al tuturor cioatelor și stabilește valoarea la 120 de lei pe metru cub de material lemnos (salcâm). După calculul lor, sunt cam aproape de 3 metri cubi. Însă de ce să-i socotesc ca material lemnos când eu îi am ca arbori pentru miere. Vecina este pe mână cu polițistul și nu pot nici să recuperez paguba. Oare ce este de făcut? Având în vedere că poliția sunt mână în mână cu procurorul, ce pot face? Și încă o întrebare pentru a stabili valoarea reală a unor salcami care au și până la diametrul de 50 cm, cui mă pot adresa? Vă dați seama, fură 30 de salcami care au în jur de 20 de ani și stabilesc valoarea de 360ron, mai ieftine ca și capsunile. Unde pot să mă adresez pentru a nu lăsa să treacă timpul? Sunt câteva luni și nu se întâmplă nimic."

Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 21:53, 6 Aprilie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unu. In astfel de cauze, in care interesul public este mai redus (au fost taiati arbori dinafara fondului forestier national de catre o persoana care nu pare sa fie proprietarul parcelei pe care cresteau arborii) iar interesul privat mult mai important (mi s-a ocupat o parcela de teren iar ocupantul mi-a taiat arborii pe care i-am lasat sa creasca zeci de ani pentru ca-i foloseam pentru aspect si apicultura) intotdeauna sfatul meu este sa fie evitate atat politia cat si parchetul. Plangerea penala in astfel de dosare este doar o modalitate de a tergiversa cativa ani dosarul civil. Oricum tot ce conteaza intr-un astfel de dosar este latura civila, despagubirile, revenirea la situatia anterioara, nu solutia de clasare pentru lipsa interesului public in urmarirea faptei penale sau solutia de amanare privitor la aplicarea unei pedepse. In plus, procurorul s-ar putea sa nu va sustina in privinta valorii despagubirilor in latura civila pentru ca pur si simplu nu se pricepe la arbori.
Doi. Trebuie sa deschideti o actiune civila la judecatoria din circumsriptia careia se afla terenul cu salcamii impotriva vecinei si sa o obligati sa va respecte dreptul de proprietate asupra terenului si arborilor de pe el. Actiune in revendicare, granituire si despagubiri.
Trei. Problema despagubirilor. Arborii cu scop estetic si pentru productie de miere nu au valoarea materialului lor lemnos ci, evident, o valoarea mult mai mare. Oricum calculul acela de 120 de lei/mc nu stiu de unde l-au scos cei de la Grda Forestiera cat timp nici macar Romsilva nu vinde lemnul de foc catre populatie (cea mai joasa categorie de lemn, salcamul d-voastra putand fi folsit nu pentru foc ci pentru furnir, mobila, instrumente muzicale, etc.). Cel mai simplu calcul al valorii acelor salcami este la punctul urmator.
Patru. Cat valoreaza un lamai de 35 de ani? Cam cat un alt lamai de 35 de ani de acelasi soi si dimensiuni. Nu poti spune cu temei in dreptul civil ca daca vecinul de curte iti distruge un lamai de 35 de ani el iti datoreaca despagubiri cat valoreaza 25 kg de lemn si 3 kg de lamai. La fel nu poti spune ca un salcam a carui cioata are 50 de cm, salcam caruia i-au trebuit zeci de ani sa creasca, valoreaza 135 de lei pentru ca atat ar face lemnul de foc din el. Ridicol. Asadar cel mai corect calcul (adica ehitabil si cu temeiin dreptul civil) al pagubei d-voastra este cel in care inlocuim salcamii taiati de vecina cu altii de acceesi dimensiune si soi + lucrarile necesare inlocuirii acestora.
Cinci. Arborii, chiar daca au dimensiuni mari, pot fi mutati dintr-un loc in alt loc, cu ajutorul unor lucrari care presupun saparea unui sant pe proiectia la sol a coroanei dupa intrarea in repaos vegetativ (in general, primul inghet) si extragerea lor din sol si replantarea inainte de intrarea in stadiul vegetativ.
Sase. Asadar vecina trebuie sa suporte cheltuielile cu cumpararea a aceluiasi numar de arbori din specia salcam cati a taiat, de acelasi tip si dimensiuni, sa va despagubeasca pentru extragerea cioatelor impreuna cu sistemul radicular al cioatelor din terenul d-voastra si sa asigure transportul si replanatarea aceluiasi numar de salcami si de acelesi dimensiuni in terenul d-voastra. Pare scump? Da, este, chiar foarte scump, dar posibil. Trebuie sa va despagubeasca cu exact atat cat valoreaza niste salcami care au rescut timp de zeci de ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren impadurit: aplicabilitatea regimului silvic vasilica05 vasilica05 Buna ziua .Am o padure de salcami care sunt de peste 80 de ani ,se poate sa-i tai la ras ? sI daca sunt obligata sa dau padurile in paza ocolului silvic..Si ... (vezi toată discuția)
Pomi crescuti pe hotar shakuri shakuri Buna ziua. Un hotar dintre doua gospodarii este delimitat cu un gard de plasa. Gardul a fost ridicat in intregime de catre una dintre parti. Pe deoparte si de ... (vezi toată discuția)
Taiere puieti de catre vecin ionenea ionenea In primavara am plantat la cca 60 cm de limita cu vecinul(inca nu exista gard) niste puieti de salcam de 60cm-1m.Vecinul mi-a cerut sa-i tai iar eu am ... (vezi toată discuția)