avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Clarificari impozit venit - impozit profit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Clarificari impozit venit - impozit profit

Buna ziua,

As dori ca cine a lucrat si pe partea de microintreprinderi si pe cea de firme platitoare de impozit pe profit sa ma lamureasca daca intelegerea mea este corecta:
- O firma care a fost platitoare numai de impozit pe venit pana la 31.12.2009 nu are obligatia de a depune declaratia 101 - declaratie privind impozitul pe profit
- Incepand cu trim I 2010 se plateste impozit minim, in functie de categoria in care se incadreaza compania, conform cifrei de afaceri declarate prin formular 094. Aceasta se indexeaza cu indicele inflatiei sau nu? Daca da, cifra oficiala a inflatiei este publicata pe ANAF?
- Nu se poate reporta din pierderea contabila a anilor anterior, avand in vedere ca nu este stabilita o pierdere fiscala, certificata de un consultant fiscal.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 09:16, 6 Februarie 2010
Impozitul minim nu este in functie de CA din decl 094, ci in functie de veniturile totale de la 31 dec anul precedent neindexate cu nici un indice de infaltie.

Impozitul anticipat care trebuie platit platit din 01.01.2010 este influentat de infaltie.
Va recomand studiere art 34 din CF.
Indicele de inflatie este cel estimat cu ocazial elaborarii bugetului initial al anului pt care se efectueaza platile anticipate.
1. Da, o firma platitoare de impozit pe venit nu depune declaratia 101.
2. Corect raspunsul lui @t.simona. Impozitul minim se stabileste in functie de veniturile totale inregistrate la data de 31.12. a anului precedent.
3. Indicele de inflatie necesar pentru actualizarea plăţilor anticipate se comunică, prin ordin al ministrului finanţelor publice, până la data de 15 aprilie a anului fiscal pentru care se efectuează plăţile anticipate.
4. Din punct de vedere contabil, pierderea inregistrata de societate pe perioada cand a fost microintreprindere, se poate reporta.
Din punct de vedere fiscal, insa, aceasta pierdere nu este deductibila la calculul impozitului pe profit, dar nu pentru ca nu este certificata de un consultant fiscal, ci pentru ca asa prevede Codul Fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdere fiscala/ 2 ani fiscali....2010 ContSters137674 ContSters137674 Buna seara! Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie : perioada 01.01.2010 - 30.09.2010 am avut pierdere 10000 lei si am platit impozit ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit in 2010 pt.soc.care au fost micro cu impozit cu 3% camicami camicami Avand in vedere ca din 2010 se schimba modul modul de stabilire a impozitului pe profit trimestrial ptr.societatile platitoare de impozit 16% in anul 2009,va ... (vezi toată discuția)
Impozit profit 2011 popamirceacricau popamirceacricau Buna ziua, am urmatoarea situatie: -pe primele 3 trimestre 2010 am declarat si platit impozit minim in suma de 3225 lei; -pe trim.4 impozit calculat este de ... (vezi toată discuția)