avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Acces asociat la bilanțul și balantele firmei?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Acces asociat la bilanțul și balantele firmei?

Buna ziua, in cazul in care un asociat are peste 25% dintr-un srl si administratorul are restul cum ar putea asociatul sa obtina bilantul si balanta in cazul in care administratorul nu doreste sa le dezvaluie si nu le-a prezentat niciodata.
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:14, 11 Aprilie 2024
Pt ca un bilant anual sa poata fi depus la ANAF trebuie mai intai sa fie aprobat de AGA. Deci fara convocarea AGA de catre administrator si aprobarea bilantului de catre AGA, acesta nu putea fi depus la ANAF. Mai jos aveti extrase din Legea 30/1990. Totodata puteti si d-voastra convoca AGA aratand scopul, care poate fi si prezentarea situatiei financiare anuale (bilant). Probabil ca ar trebui sa luati legatura cu un avocat daca s-a ajuns in aceata situatie.

Art. 194. -
(1) Adunarea generală a asociaţilor are următoarele obligaţii principale:

a) să aprobe situaţia financiară anuală şi să stabilească repartizarea profitului net;

Art. 195. -
(1) Administratorii sunt obligaţi să convoace adunarea asociaţilor la sediul social, cel puţin o dată pe an sau de câte ori este necesar.

(2) Un asociat sau un număr de asociaţi, ce reprezintă cel puţin o pătrime din capitalul social, va putea cere convocarea adunării generale, arătând scopul acestei convocări.

Art. 275. -
(1) Se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an ori cu amendă administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului care:

b) nu convoacă adunarea generală în cazurile prevăzute de lege sau încalcă dispoziţiile art. 193 alin. (2);
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2024
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare aga dumilor dumilor Buna ziua! Asociatul majoritar poate convoca aga? Administratorul societatii nu a convocat aga pentru aprobarea bilantului, cerand doar semnarea lui de catre ... (vezi toată discuția)
Cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca aga nicoleta_85 nicoleta_85 cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca AGA, atat la un SA cat si la SRL? cu 5 % pot convoca adunarea ordinara? (vezi toată discuția)
convocare aga sclaudia sclaudia Buna ziua . Eu si sotul detinem50% dintr-o SRL, celelalte 50% de o alta familie , cu care acum nu ne mai intelegem. El este si administrator pana in iulie. ... (vezi toată discuția)