avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... contract pfa cu casmb
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

contract pfa cu casmb

Buna. Sunt inregistrata ca PFA din anul 2008 si angajata cu contract de munca , norma intreaga, la o firma privata. Aceasta plateste contributiile la sanatate si pensii. Intrebarea mea catre dvs este: daca sunt obligata sa-mi fac acel contract intre mine, PFA, si CASMB? In caz afirmativ ce se intampla daca pana acum nu am virat nicio suma la CASMB? Mentionez ca anii 2008 si 2009 am iesit pe pierdere.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 14:26, 5 Februarie 2010
Buna ziua, sunt in aceeasi situatie, doar ca sunt inregistrata ca PFA din 2005.
Am platit retroactiv, de la infiintare pana in prezent, cota de 6,5 % pt CASS (sanatate) + penalitati.
Este obligatoriu, cf modificarilor legii, operate in 2009.
Pensiile, se pare ca sunt inca in discutie, daca este obligatoriu sau nu sa se plicecota de impozitate asupra veniturilor din orice sursa.
Dar sanatata e clar, se aplica la toate veniturile impozabile.

Delia Motoasca
La ce art de lege va referiti pentru plata sanatate 6.5%,prevedere din 2009?
Inteleg ca este vorba despre Casa de Pensii si contributia care trebuie platita !
raspuns:-daca ai inregistrat pierdere in anii anteriori atunci te duci la fisc si le ceri o adeverinta de venit epntru perioada la care te referi, pe care o depui la registratura Casei de Pensii (asta daca nu ai un contract de asigurat). Dar in cazul in care angajatorul unde lucrezi cu norma intreaga plateste contributiile este suficient sa duci o adeverinta de la acesta cu stagiul de cotizatie pe anul trecut!
@laur67: CASMB - Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti

@genoveza: Nu sunteti obligata sa faceti acel contract(dar este recomandat) sunteti obligata insa sa platiti contributia CAS. Mai mult, contractul cu CASMB se poate incheia doar daca sunteti cu plata la zi a contributiilor datorate catre FNUASS.
Cititi cu atentie ce documente va trebuie cand va duceti la CASMB. [ link extern ]

Persoane care realizeaza venituri impozabile din activitati independente

Copie dupa Documentul de autorizare a desfasurarii activitatii independente;
Copie dupa Declaratiile /Deciziile pentru plati anticipate pentru intreaga perioada a termenelor de prescriptie 2003-2008 sau din momentul autorizarii, dupa caz;
Copie dupa Deciziile de impunere finala pentru intreaga perioada a termenelor de pr]escriptie 2003-2008 sau din momentul autorizarii, dupa caz;
Copie dupa Cartea de Identitate/Buletinul de Identitate.

Aveti grija si la documente suplimentare, in scopul completarii perioadei termenelor de prescriptie:

Documente suplimentare, in scopul completarii perioadei termenelor de prescriptie:
Student/masterand - copie dupa Diploma de Licenta/Masterat /Carnet de student/Adeverinta, declaratie pe proprie raspundere ca nu a realizat venituri din munca pe perioada studiilor;
Salariat - copie dupa Cartea de Munca sau Adeverinte de Salariat emise de angajator pentru perioadele in care s-au obtinut venituri salariale;
Pensionar - copie dupa Decizia de pensionare, talon pensie din luna anterioara;
Persoane care si-au pierdut capacitatea de munca/invalide - Copie dupa Revizuirile medicale anuale din perioada 2003 - 2008;
Persoane cu dizabilitati - copie dupa Certificatul de incadrare in grad de handicap valabil si ultimul talon de indemnizatie pentru handicap;
Beneficiari de legi speciale (118/1990, 341/2004, 189/2000, 44/1994, 309/2002) - copie dupa Decizia sau Legitimatia de persoana beneficiara de legi speciale.
Persoane in concediu pentru cresterea copilului - Copie dupa Decizia emisa de Directia de Munca, Familie si Egalitate de Sanse a Municipiului Bucuresti/Judeteana;
Lauze - copie dupa certificatul de nastere al copilului;
Somer - copie dupa carnetul de somer/adeverinta eliberata de institutiile care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj;

Am tinut sa mentionez si asta pentru ca mie personal mi-a scapat paragraful asta si am fost nevoie sa fac 2 drumuri pana la ei, pentru ca prima oara nu adusesem copie dupa diploma de studii si cartea de munca #-o

Mult succes

PS. Site-ul CASMB trebuie actualizat, perioada termenelor de prescriptie este 2004-2009 (ultimii 5 ani) si nu 2003-2008 cum scrie acolo.
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2010
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Traducatorii (profesie liberala) platesc asigurare de sanatate daca au si carte de munca la un srl? Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Daca functionez si ca persoana fizica (traducator) inregistrata la Administratia Financiara dar sunt si angajata la un SRL care imi plateste cartea de munca, ... (vezi toată discuția)
Pfa asigurari sociale george16 george16 am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care ... (vezi toată discuția)
Pfa bitzic22 bitzic22 ca pfa(coafor) ce plati obligatorii am, inafara de impozit 16% si sanatate 6.5%? se plateste si pensie obligatoriu? cat? vechimea se recunoaste pe cartea de ... (vezi toată discuția)