avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cote dupa succesiune. Deoarece au trecut anii iar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cote dupa succesiune. Deoarece au trecut anii iar sirul evenimentelor ...

Cote dupa succesiune.
Deoarece au trecut anii iar sirul evenimentelor neplacute s-au tinut lant de noi, suntem acum la momentul la care trebuie sa dezbatem succesiunea dupa decesul membrilor de familie ( mama , frate, tata).
" Averea " se compune din 1 casa la tara cu terenul aferent plus 2 hectare teren extravilan.
Daca o luam pe firul dobandirii bunurilor de catre parinti - am ajuns pana la bunici. Deci se da situatia:
X si Y ( bunicii) au in proprietate o casa la tara plus 2hectare teren arabil.
X decedeaza si fiica A preia 1/2 din casa de locuit( asa am dedus din niste acte de arhiva) iar Y ( tatal lui A, sotul decedatei ) primeste restul .
A este casatorita cu B . La un moment dat A intocmeste contract de intretinere cu tatal Y urmand ca dupa decesul acestuia sa intre in posesiune de drept pentru cota din casa de locuit.
Dupa decesul lui Y avem in final in Posesia sotilor A si B 2 hectare de teren si casa de locuit cu terenul aferent.
A si B au 3 copii denumiti M, O si D.
D divortata si cu 1 copil .
A decedeaza . --- nu se dezbate nici o mostenire .
Dupa ceva ani si D decedeaza. -- iar nu se dezbate mostenire.
Dupa inca 2 ani Decedeaza si B .

Iar acum suntem in faza de a dezbate aceste mosteniri de pe urma tuturor.
Dezbatere se face intre cei 2 copii M si O ai lui A+B plus fiul lui D decedat.
Care ar fi cotele / fractiile care se vor cuveni fiecaruia in final?
Cel mai recent răspuns: Baltac , utilizator 19:57, 25 Aprilie 2024
Pentru ca (,) contractul de întreținere este un contract cu titlu oneros, pentru ca întreținerea a fost prestata fie din banii comuni, fie din veniturile lui A, care în accepțiunea Codului civil sunt bunuri comune și pentru ca orice bun dobândit în timpul căsătoriei este bun comun al ambilor soți.
Multumesc tuturor de raspunsuri. Voi scrie pe hartie ceea ce ati explicat deja. Peste 1 luna avem intrunire la notar si vedem atunci ...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

raluk0207 a scris:
Pentru ca (,) contractul de întreținere este un contract cu titlu oneros, pentru ca întreținerea a fost prestata fie din banii comuni, fie din veniturile lui A, care în accepțiunea Codului civil sunt bunuri comune și pentru ca orice bun dobândit în timpul căsătoriei este bun comun al ambilor soți.

Strict teoretic aveti, ca aproape in fiecare postare, dreptate, insa in practica de cele mai multe ori intretinerea unuia dintre parinti insemna doar prestarea unor servicii. Cateodata parintele intretinut este cel care ajuta cu fonduri la intretinerea familiei intretinatorului. Fara sa vad contractul si situatia concreta presupunerile d-voastra chiar daca foarte probabile raman doar atat, presupuneri.
Sincer, nu m-as hazarda la calcule pe o situatie ipotetica, mai ales ca avem doar prezentarea unei singure parti. La oricare dintre mosteniri una dintre parti considera ca lucrurile au stat altfel, se schimba calculul.
Eu nu sunt notar sa vad formalismul, ca avocat cred ca sunt atatea variabile incat e ok sa indrumi generic, dar nu sa pui cote sau numere, ca nu stii daca stau asa lulcrurile si se mai cearca careva cu vreun notar ca i-a facut lui calcul un avocat intr-un colt de forum...
Contractul ala de intretinere e tare ciudat obtinut si miroase a simulatie. Or fi ceilalti mostenitori de acord, n-or fi...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine a grăit că D1 ar lua mai puțin, pentru că D a murit înaintea lui B, nu stătea prost cu aritmetica, ci cu dreptul succesoral.

Dacă D ar mai fi trăit în clipa decesului lui B, atunci el ar fi primit o parte egală cu partea lui M și partea lui O, pentru că toți 3 (M, O, D) sunt copiii lui B și există egalitate între descendenți.

Aceeași egalitate există/se păstrează și între M, O și D1 (copilul lui D)
Pentru că D1, venind la moștenirea lui B prin reprezentarea părintelui său decedat (D) el, D1, urcă în drepturile ascendentului său (D) pentru a culege partea din moștenire ce s-ar fi cuvenit acestuia (D), dacă ar mai fi trăit.

În această fază (până la redactarea documentelor necesare dezbaterii moștenirii fiecăruia) nici nu trebuie să știm exact procentul/fracția pe care ar fi avut-o A și procentul/fracția pe care ar fi avut-o B din bunurile povestite aici.

„Ecuația” ar suna cam așa:
habar n-am cât are A + habar n-am cât are B = întregul = 1/1 = 100%.
Și cum există egalitate (pe care o știm din capul locului, fără calcule) atunci, când vom trage dungă, rezultatul final (acesta a fost întrebarea) trebuie să arate așa: 1/3 +1/3+1/3.
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2024
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune Dum3 Dum3 Buna ziua! As dori sa stiu care este cota parte sotului suprevietuitor in urmatoarea situatie: - in urma decesuilui unuia dintre soti A si B, ramane un ap. pe ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune - dare in intretinere maruis maruis Buna ziua, Am urmatoarea situatie, la care as dori sa stiu ce solutii legale exista: - masa succesorala: Apartament 3 camere + teren agricol 4 ha - ... (vezi toată discuția)
In urma decesului tatălui a rezultat următoarea împărţire ... iflorel iflorel In urma decesului tatălui a rezultat următoarea împărţire a unicei proprietăţi 1 apartament cu3 camere : 10/16 Mama ( soţia defunctului ) şi c âte ... (vezi toată discuția)