avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cote dupa succesiune. Deoarece au trecut anii iar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cote dupa succesiune. Deoarece au trecut anii iar sirul evenimentelor ...

Cote dupa succesiune.
Deoarece au trecut anii iar sirul evenimentelor neplacute s-au tinut lant de noi, suntem acum la momentul la care trebuie sa dezbatem succesiunea dupa decesul membrilor de familie ( mama , frate, tata).
" Averea " se compune din 1 casa la tara cu terenul aferent plus 2 hectare teren extravilan.
Daca o luam pe firul dobandirii bunurilor de catre parinti - am ajuns pana la bunici. Deci se da situatia:
X si Y ( bunicii) au in proprietate o casa la tara plus 2hectare teren arabil.
X decedeaza si fiica A preia 1/2 din casa de locuit( asa am dedus din niste acte de arhiva) iar Y ( tatal lui A, sotul decedatei ) primeste restul .
A este casatorita cu B . La un moment dat A intocmeste contract de intretinere cu tatal Y urmand ca dupa decesul acestuia sa intre in posesiune de drept pentru cota din casa de locuit.
Dupa decesul lui Y avem in final in Posesia sotilor A si B 2 hectare de teren si casa de locuit cu terenul aferent.
A si B au 3 copii denumiti M, O si D.
D divortata si cu 1 copil .
A decedeaza . --- nu se dezbate nici o mostenire .
Dupa ceva ani si D decedeaza. -- iar nu se dezbate mostenire.
Dupa inca 2 ani Decedeaza si B .

Iar acum suntem in faza de a dezbate aceste mosteniri de pe urma tuturor.
Dezbatere se face intre cei 2 copii M si O ai lui A+B plus fiul lui D decedat.
Care ar fi cotele / fractiile care se vor cuveni fiecaruia in final?
Cel mai recent răspuns: Baltac , utilizator 19:57, 25 Aprilie 2024
Multumesc. F clar .. Fiecare 1/3 din total.
Motivul ptr care am intrebat din capul locului de cote/ fractii este ca la prima intrevedere cu notarul...ne-a cam pierdut in fractii.... A spus ca oricum va face el calculul exact (pe fractii ) si il vom avea peste o luna la a2-a intrevedere. Chestia cu D1 mai putin decat restul pe motiv ca D a decedat inaintea lui B ..tot notarul a afirmat-o ..dar tot el a intarit ca " voi face calculul corect si vom sti exact" .
Era putin cam aglomerat in ziua aceea si de aceea am zis ca nu ar stica sa avem si o alta parere..chiar daca este pe un forum.

romascanu a scris:

Cine a grăit că D1 ar lua mai puțin, pentru că D a murit înaintea lui B, nu stătea prost cu aritmetica, ci cu dreptul succesoral.

Dacă D ar mai fi trăit în clipa decesului lui B, atunci el ar fi primit o parte egală cu partea lui M și partea lui O, pentru că toți 3 (M, O, D) sunt copiii lui B și există egalitate între descendenți.

Aceeași egalitate există/se păstrează și între M, O și D1 (copilul lui D)
Pentru că D1, venind la moștenirea lui B prin reprezentarea părintelui său decedat (D) el, D1, urcă în drepturile ascendentului său (D) pentru a culege partea din moștenire ce s-ar fi cuvenit acestuia (D), dacă ar mai fi trăit.

În această fază (până la redactarea documentelor necesare dezbaterii moștenirii fiecăruia) nici nu trebuie să știm exact procentul/fracția pe care ar fi avut-o A și procentul/fracția pe care ar fi avut-o B din bunurile povestite aici.

„Ecuația” ar suna cam așa:
habar n-am cât are A + habar n-am cât are B = întregul = 1/1 = 100%.
Și cum există egalitate (pe care o știm din capul locului, fără calcule) atunci, când vom trage dungă, rezultatul final (acesta a fost întrebarea) trebuie să arate așa: 1/3 +1/3+1/3.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Dum3 Dum3 Buna ziua! As dori sa stiu care este cota parte sotului suprevietuitor in urmatoarea situatie: - in urma decesuilui unuia dintre soti A si B, ramane un ap. pe ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune - dare in intretinere maruis maruis Buna ziua, Am urmatoarea situatie, la care as dori sa stiu ce solutii legale exista: - masa succesorala: Apartament 3 camere + teren agricol 4 ha - ... (vezi toată discuția)
In urma decesului tatălui a rezultat următoarea împărţire ... iflorel iflorel In urma decesului tatălui a rezultat următoarea împărţire a unicei proprietăţi 1 apartament cu3 camere : 10/16 Mama ( soţia defunctului ) şi c âte ... (vezi toată discuția)