avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul fond rulment si investitii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul fond rulment si investitii

Buna ziua,
Locuiesc intr-un ansamblu rezidential format din vile si blocuri de apartamente.
Incepand de anul trecut a fost solicitat fond de rulment si fond pentru investitii, modalitatea de calcul a acestora fiind in functie de cota parte indiviza.
Imi puteti spune daca exista o alta modalitate de calcul a acestor sume astfel incat sa existe o echitabilitate intre sume tinand cont ca si cei de la bloc si cei de la vile folosesc aceleasi servicii din complex (camere video, poarta acces, servicii curatenie)?
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2024
alandra_stanescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: alandra_stanescu , utilizator 17:38, 2 Mai 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista in legea 196/2018 vreo regula privind constituirea celor 2 fonduri (art. 72 si 73). Nu scrie nicaieri ca acea contributie lunara trebuie sa se faca pe cota parte indiviza. In lege e pomenita doar suma totala :
Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice.

Iar despre fondul de investitii, fiind un fond special:
În cadrul adunării generale, proprietarii membri ai asociației de proprietari pot aproba și alte fonduri cu caracter special, precum și modul de constituire al acestora.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
latka, moderator
Poate prin fond investitii or fi vrut sa spuna fond de reparatii care se face doar pe cota indiviza lucru logic.
Nu am auzit ca in afara de cumpararea unor apartamente libere in cadrul propriei asociatii sa faca cineva vreo "investitie".
Nici constituirea acelui fond de reparații , în avans, nu e obligatoriu a se face proportional cu cota parte indiviza. Doar cheltuielile legate de folosirea unei sume din acel fond se face proportional cu cota parte indiviza a proprietarilor ce au acele părți comune în folosință.

Nu ați auzit de investiții pentru că nu le spune asa în lege, e folosit termenul de modernizare, când trebuie să-și dea acordul un număr de minim 2/3 din totalul proprietarilor (membri sau nemembri).

w_v_w_v a scris:

Poate prin fond investitii or fi vrut sa spuna fond de reparatii care se face doar pe cota indiviza lucru logic.
Nu am auzit ca in afara de cumpararea unor apartamente libere in cadrul propriei asociatii sa faca cineva vreo "investitie".

Uneori legea mai poate fi și implicită. Din economia textului Legii 196 rezultă că metoda cea mai ortodoxă de calcul a contribuțiilor la fondurile aflate la dispoziția asociației de proprietari este pe cota indiviză. Atenție, în dezvoltările rezidențiale cu apartamente și vile există cote indivize corespunzătoare tuturor acestora, pentru că există o proprietate comună atât pentru apartamente, cât și pentru vile.
Multumesc mult pt raspunsuri. Ma voi adresa administratorului pt lamuriri suplimentare.
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2024
alandra_stanescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari - fond de investii MrV MrV Buna ziua, Am o intrebare scurta in ceea ce priveste fondul de investii in cadrul asociatiilor de proprietari. Intrebare: care sunt normele exacte de ... (vezi toată discuția)
Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Divizare asociatie de proprietari alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Asociatia de Proprietari din care fac parte , doreste sa se divida, astfel ca o scara se va constitui in Asociatie de Proprietari separata . Am inteles ca ... (vezi toată discuția)